arch/ive/ief (2000 - 2005)

Betogen op 19 maart: wie? wat? waar? wanneer? waarom?
by Indymedia.be Tuesday, Mar. 15, 2005 at 5:03 PM

Betogen op 19 maart: wie? wat? waar? wanneer? waarom?


Vakbonden en sociale bewegingen op een eerdere betoging tegen Bolkestein (foto han soete)

Wie?
Uiteindelijk liggen vier verschillende oproepen aan de basis van deze betoging. De jongeren waren eerst. Zij riepen al in de lente van 2004 op om een nieuwe jongerenmars voor werk te organiseren. In het najaar volgde een oproep van de sociale bewegingen die naar gewoonte aan het eind van het Europees Sociaal Forum een algemene vergadering hielden. Tegelijkertijd riep de Amerikaanse anti-oorlogsbeweging op om de tweede verjaardag van het begin van de oorlog tegen irak niet ongemerkt voorbij te laten gaan. Iets later riep ook het Europees Verbond van Vakverenigingen op om te betogen naar aanleiding van de lentetop van de Europese Unie in Brussel.

Wat?
Al die verschillende groepen gaan op in één grote betoging en dat is uniek in de geschiedenis van het andersglobalisme in Europa. Aan de kop lopen de jongeren gevolgd door de Europese vakbonden. De sociale bewegingen sluiten de stoet af.

Wat nog?
Op zaterdag kan je meer doen dan alleen betogen. Er zijn stands waar organisaties zich voorstellen. Aan de start zijn er de podia van het EVV en het BSF met toespraken en optredens. Op het podium van het BSF zijn de Afrikaanse groep Zêdess en de Vlaamse rockgroep Nailpin te beluisteren. Bekende namen als José Bové en Raoul Marc Jennar zullen er het publiek toespreken. Aan het eind is er een concert georganiseerd door het EVV.

Waarom?
De jongeren hebben een waslijst van tien goede redenen om op straat te komen. De rode draad is het gebrek aan goede jobs. Het EVV gaat voor een sociaal Europa en degelijke jobs. Zij willen ook nog eens duidelijk maken dat ze de richtlijn-Bolkestein niet zien zitten. De sociale bewegingen zijn tegen een neoliberaal Europa met zijn liberalisering en privatiseringen. Ze sluiten zich ook aan bij de oproep van de Amerikaanse vredesbeweging en betogen tegen oorlog en racisme. Ook de Europese dimensie van de strijd tegen de oorlog wordt niet vergeten. Europa mag volgens hen geen militaire grootmacht worden.

Waar?
De betoging volgt het traditioneel traject doorheen het centrum van Brussel, maar dan wel in omgekeerde richting. De Europese vakbonden verzamelen dicht bij de Zuidtoren aan het Zuidstation. Het podium van het BSF staat aan de Anderlechtsepoort.

Wanneer?
De jongerenmars begint al om 13u. Een uur later zetten de Europese vakbonden zich in beweging. De sociale bewegingen van het Belgisch Sociaal Forum sluiten zich rond halfvier aan bij de betoging van de vakbonden.

Hoeveel?
Altijd riskant om vooraf precieze cijfers te plakken. Het EVV verwacht 20.000 betogers. Alleen al de Franse CGT denkt 5 en misschien zelfs 10.000 militanten warm te kunnen maken voor deze betoging. Ook de Nederlandse vakbonden verwachten veel volk. De Belgische bonden ACV en ABVV mikken op elk 10.000 betogers. Vijfduizend jongeren zouden zich aansluiten bij de jongerenmars. Het BSF tenslotte verwacht 10.000 betogers. Attac France dat campagne voert tegen de Europese grondwet komt met tweeduizend betogers naar Brussel. Ook andere buitenlandse delegaties stappen op in het blok van het BSF.