arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Euromanif 19 maart] Organisatoren verwachten 60.000 betogers
by christophe callewaert Tuesday, Mar. 15, 2005 at 4:04 PM

BRUSSEL -- Zaterdag zullen 60.000 mensen manifesteren voor een ander en sociaal Europa. Volgens de organisatoren van het Belgisch Sociaal Forum mag deze betoging in meer dan één opzicht historisch genoemd worden.

“Het is de eerste betoging die op Europees niveau beslist werd. Andere gelijkaardige betogingen waren nationale initiatieven waar internationale delegaties op uitgenodigd werden. Deze betoging is het resultaat van een oproep van de Vergadering van de Sociale Bewegingen tijdens het Europees Sociaal Forum in Londen,” zegt Frank Slegers van het Belgisch Sociaal Forum. Zaterdag zal het ook de eerste keer zijn dat sociale bewegingen en vakbonden samen op stappen in een grote Europese betoging. Tijdens het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie in 2001 was het water nog veel te diep en betoogden vakbonden en anderglobalisten elk apart op een andere dag. “Sindsdien hebben we toch al samen betoogd tegen de Gats en tegen Bolkestein,” meent Marc Maes van 11.11.11.

Toch had de organisatie van deze betoging uiteindelijk nog veel voeten in de aarde. Na de oproep van het Europees Sociaal Forum volgde nog een oproep van de Europees Verbond van Vakverenigingen (EVV) om op 19 maart te betogen naar aanleiding van de lentetop van de Europese Unie op 22 en 23 maart in Brussel. “In veel landen is er een toenadering tussen vakbonden en sociale bewegingen,” zegt Frank Slegers. Zo hebben de Franse CGT en de Italiaanse CGIL geen probleem om op te trekken met andersglobalisten. Andere vakbonden binnen het EVV staan ronduit vijandig tegenover sociale bewegingen. “Maar er is vooruitgang,” aldus Frank Slegers. Volgens Paul Blanjean van de christelijke vakbond CSC blijven de Belgische vakbonden overtuigd van de samenwerking binnen het Belgisch Sociaal Forum. Het waren ook de Belgische vakbonden die de lijm vormden tussen het EVV en het BSF.

Grondwet
De Europese vakbonden betogen zaterdag voor meer en betere jobs, voor een sociaal Europa en tegen de fameuze richtlijn-Bolkestein die de liberalisering van de diensten beoogt. Het EVV zwijgt in alle talen over de Europese grondwet die nochtans in verschillende landen flink wat stof doet opwaaien. Ook het Belgisch Sociaal Forum vermijdt de discussie over de grondwet. “Het is zeker geen kwestie van een radicaal blok van sociale bewegingen tegen een minder radicaal blok van de vakbonden. Zowel bij de vakbonden als bij de sociale bewegingen lopen er voor- en tegenstanders van de Europese grondwet,” legt Frank Slegers uit. De Franse vakbond CGT die in eigen land mobiliseert tegen de grondwet, brengt zaterdag 5 en misschien zelfs 10.000 militanten naar Brussel mee. Achteraan het blok van de sociale bewegingen stapt de Belgische PS op die de grondwet kritisch steunt. Of die verdeeldheid de boodschap van de betoging niet afschaft? “Neen,” meent Frank Slegers, “die diversiteit is net onze rijkdom.” Volgens Paul Blanjean is het vooral belangrijk dat de dialoog verder gaat. “Standpunten kunnen veranderen. Kijk maar naar de discussie over Bolkestein. Toen wij voor het eerst aan de alarmbel trokken, lag niemand wakker van de richtlijn-Bolkestein.”

Hoe die verschillende betogingen zaterdag in elkaar zullen opgaan, valt nog af te wachten. Oud-syndicalist René Stroobandt van Attac-Vlaanderen probeert alles in goede banen te leiden. “Er zijn 800 bussen van het EVV. De Belgische vakbonden leggen 200 bussen in. Het BSF verwacht 100 tot 150 bussen. Die moeten allemaal op het juiste moment ter plaatse raken.” Een ploeg van 75 peacekeepers zullen de verschillende groepen naar de juiste plaats leiden. Aangezien José Bové als één van de sprekers op het podium van het BSF geprogrammeerd staat, zal de McDonalds aan de Beurs dicht zijn. René Stroobandt verwacht verder geen grote problemen. “We hebben met de politie afgesproken dat zij de metrostations extra in de gaten zullen houden. Herrieschoppers durven wel eens de metro te gebruiken om onverwachts op te duiken.”

EVV en Europese grondwet
by Herman L. Friday, Mar. 18, 2005 at 2:48 PM

Volgens een artikel dat vandaag in "Vers l'Avenir" verscheen komt de Franse vakbond Force Ouvrière (als enige belangrijke Franse vakbond) morgen NIET naar Brussel.
Reden: zij zagen op de website van het EVV een oproep om de Europese grondwet te ondersteunen.
De krant vermeldt dat het EVV snel die oproep heeft weggehaald, onder druk van sommige lidorganisaties. Maar uiteraard zal het standpunt van het Europees Vakverbond niet gewijzigd zijn.