arch/ive/ief (2000 - 2005)

ACV: onderhandelingen voedingsnijverheid moeilijk begonnen … maar nog niet verloren
by ACV Voeding en Diensten Monday, Mar. 14, 2005 at 6:12 PM

De onderhandelingen in de voedingsnijverheid verlopen moeilijk. ACV Voeding en Diensten raadpleegde hierover de militanten. Die vroegen de ACV-onderhandelaars voorlopig via overleg te pogen om meer uit de brand te slepen. Voor een algemene staking is het nog te vroeg.

De onderhandelingen voor een sectoraal akkoord in de voedingsnijverheid verlopen moeilijk. Dat akkoord moet aan ongeveer 43.000 arbeiders betere lonen en werkvoorwaarden bieden. Een belangrijke opdracht dus, die het ACV met veel zin voor verantwoordelijkheid tot een goed einde wil brengen.

Het ACV is de onderhandelingen in de voedingsnijverheid begonnen met een aantal prioriteiten. Allereerst is het belangrijk dat er een stevig sectoraal akkoord komt. Alleen dergelijk akkoord biedt vooruitgang aan iedereen binnen de sector, ook aan de arbeiders van de kleinere ondernemingen. Hier speelt dus de solidariteit tussen grote en kleine bedrijven. Het akkoord moet ook een belangrijke koopkrachtverhoging bevatten. In de vorm van opslag maar ook door het optrekken van het sectoraal aanvullend pensioen en de syndicale premie. Tenslotte moeten alle brugpensioenakkoorden maximaal verlengd worden.

Wat er vandaag op de onderhandelingstafel ligt, is ook voor het ACV onvoldoende. De sector van de voedingsnijverheid boert goed. Wij willen dus :

  1. Een betere regeling eindeloopbaan (overgang halftijds tijdkrediet vanaf 50 jaar naar brugpensioen)

  2. Meer voor opslag en verhoging sectoraal aanvullend pensioen

  3. Meer ruimte voor overleg op ondernemingsvlak : de werkgevers bieden hierover onvoldoende duidelijkheid.

Wij willen dit resultaat in de eerste plaats via de onderhandelingstafel bekomen. Wij willen de lat hoog genoeg leggen, zonder een goed akkoord onmogelijk te maken. Want zonder sectorakkoord, geen brugpensioen en geen sectorale afspraken rond opslag, tijdkrediet, … ! Wij kunnen alleen maar hopen dat de andere partijen rond de tafel (de andere vakbonden en de werkgevers) evenveel verantwoordelijkheidszin aan de dag leggen en oprecht geïnteresseerd zijn in een sectorakkoord.

Maximale kansen voor het overleg
ACV Voeding en Diensten raadpleegde op 3 maart meer dan 200 militanten uit de grote voedingsbedrijven. Deze nationale delegeeraad besliste de onderhandelingen verder te zetten om via overleg een beter werkgeversvoorstel te bekomen. De onderhandelingen kunnen volgens ons nog steeds de goede richting uitgaan. Acties zijn nu dus voorbarig. Het ACV wil samen met haar militanten blijven gaan voor een stevig sectorakkoord. Ook het ACV is bereid hiervoor acties te voeren, maar pas als alle onderhandelingsmogelijkheden zijn uitgeput en niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd.