arch/ive/ief (2000 - 2005)

[AGC Automotive] Dinsdagmorgen personeelsvergadering en geheime stemming in het bedrijf
by christophe callewaert Monday, Mar. 14, 2005 at 6:01 PM

BRUSSEL -- Dinsdagmorgen heeft bij AGC Automotive een algemene vergadering plaats binnen in het bedrijf. Daarna zullen zowel de stakende als de niet-stakende werknemers zich in een geheime stemming kunnen uitspreken over het nieuwe akkoord dat zondagnacht werd bereikt.

Het werd opnieuw een bewogen dag bij autoruitenbouwer AGC Automotive uit Fleurus. Vanmorgen had een nieuwe algemene vergadering plaats. De vertegenwoordigers van de christelijke vakbond lieten zich niet zien in de sporthal waar de stakende arbeiders al enkele keren de voorstellen van de directie weg stemden. Ook deze keer lag een nieuw akkoord voor dat pas zondagnacht bereikt werd.

“Het nieuwe ontwerp van cao bevat geen fundamentele wijzigingen, maar wel enkele nieuwe punten,” zegt Paul Lootens van de socialistische Algemene Centrale. De belangrijkste wijziging is wellicht dat er in het nieuwe ontwerpakkoord geen sprake meer is van de grijze en de zwarte lijst. “De zwarte lijst wordt geschrapt,” aldus Paul Lootens. “Drie dagen lang kunnen werknemers zich aanbieden voor vrijwillig vertrek. Na die drie dagen worden er maximum 75 mensen ontslagen. Dat is vijf minder dan in een eerder voorstel. Voor de vrijwillige vertrekkers is er een sociaal luik met een ontslagpremie van 13.000 euro. Dat is dan weer 500 euro meer dan in het laatste voorstel.”

De grijze lijst bevatte de namen van mensen die het komende jaar hun loyaliteit moesten bewijzen aan het bedrijf. Ook die lijst verdwijnt. “Een aantal mensen zal zich bij de werkhervatting wel moeten aanbieden bij de directie samen met een syndicaal afgevaardigde. Op hen wordt het arbeidsreglement toegepast.” Paul Lootens noemt het verdwijnen van de zwarte en grijze lijst een kleine psychologische overwinning.

Niet-stakers
Tijdens de algemene vergadering hebben de werknemers het principe van het herstructureringsplan aanvaard. Zij eisten wel een nieuwe algemene personeelsvergadering in het bedrijf en daarna een geheime stemming. Aanvankelijk weigerde de christelijke vakbond CSC op dat voorstel in te gaan. Maar na een onderhoud verklaarden zij zich in de late namiddag toch akkoord. De nieuwe personeelsvergadering komt er morgenochtend.

Paul Lootens kreeg als nationaal ABVV-verantwoordelijke van de glasnijverheid zondagmorgen een delegatie van de niet-stakers over de vloer. “Ze vroegen mij om de CAO te ondertekenen. Ik heb hen gezegd dat ik niet apprecieerde dat ze mij kwamen intimideren. Ik heb hen ook uitgelegd dat zij het kamp van de werkgevers hebben gekozen en dat dat hun verantwoordelijkheid was. En dat ik wel naar oplossing wil zoeken, maar dat ik ook maar fungeer als gesprekspartner met de directie op basis van de beslissingen van de algemene vergadering van het stakende personeel.” De delegatie had een petitie bij en sprak namens de werknemers die tijdens het weekend het bedrijf bezet hielden. Volgens Lootens ging het om de groep van 150 tot 200 werknemers die al enkele weken terug aan het werk zijn. “Het gaat om stakingsbrekers en hun actie werd georganiseerd door de kaders van het bedrijf met medeweten van de directie.”