arch/ive/ief (2000 - 2005)

Stop de moorden en de systematische repressie van de Filippijnse volksbeweging
by FGB, KWIA, Bevrijde Wereld, UPB Monday, Mar. 14, 2005 at 9:54 AM

Filippijnengroepen België, KWIA (Steungroep voor Inheemse Volkeren), Bevrijde Wereld en Ugnayang Pilipino sa Belgium (organisatie van Filippijnse migranten in België), organisaties die intens samenwerken in een solidariteitscampagne met de volkeren van de Cordillera in de Filippijnen, zijn ontzet over de recente moord op Romy Sanchez op de drukke markt van de hoofdplaats van die regio, Baguio City.

Romy Sanchez was op 9 maart omstreeks 5 uur in de namiddag op zoek naar tweedehandskledij voor zijn gezin toen hij koelbloedig vermoord werd. Hij was de vroegere algemeen secretaris van de volksbeweging Bayan in de aanpalende Ilocos regio en coördineerde er de progressieve politieke partij Bayan Muna. Daardoor stond Romy dicht bij de kleine tabaksboeren en vissers van de streek en kwam hij vastberaden op voor hun rechten. De 39-jarige Romy laat zijn echtgenote en 5 kinderen achter.

De dood van Romy Sanchez komt amper 6 dagen na de moord op Abelardo Ladera, gemeenteraadslid in Tarlac en eveneens een vooraanstaand lokaal leider van Bayan Muna. Ladera was de laatste maanden vooral in het nieuws in verband met de staking van de landarbeiders in Hacienda Luisita. Hij koos er kant voor de landarbeiders van de Hacienda tegen de uitbuiting van de familie van voormalig presidente Aquino en sprak zich uit tegen het moordend geweld waarvan hij uiteindelijk zelf het slachtoffer werd.

Gedurende de voorbije 2 maanden werden in Centraal en Noord-Luzon in totaal 12 leden van de politieke partij Bayan Muna vermoord en 5 anderen blijven vermist. Met een gemiddelde van 1 moord of ontvoering om de 5 dagen lijkt op nationaal vlak de repressie van de volksbeweging aan een escalatie toe te zijn. In 2004 werden ‘slechts’ 45 politieke moorden op progressieve kopstukken geteld.

De recente hernieuwde pogingen voor het invoeren van een anti-terrorisme wet en de uitlatingen van de legertop--die van plan is de pers te laten verbieden om interviews met vermeende terroristen te houden--doen de donkere tijden van de Marcos-dictatuur herrijzen. In het klimaat van toenemende mensenrechtenschendingen is de levering van 1.700 bijkomende Minimi machinegeweren door België aan het Filippijnse regime ongepast.

We roepen op tot solidariteit met de strijd van de Filippijnse volksbeweging voor rechtvaardigheid en democratie. Gerechtigheid voor Romy, Abelardo en tientallen andere slachtoffers van de mensenrechtenschendingen. Stop de moorden en de systematische repressie van de volksbeweging. Geen Minimi machinegeweren naar de Filippijnen.