arch/ive/ief (2000 - 2005)

Boeren in actie in Gent
by Rik De Coninck Friday, Mar. 11, 2005 at 9:17 PM

Er is in Gent de laatste tijd heel wat te doen geweest om de ruimteijke structuurplanning.

De bezwaarschriften tegen de afbakening van het stedelijk gewest in Gent ,de Ruimtelijke uitvoeuringsplannen, RUP) konden ingediend worden tussen 10 januari en 10 maart. Het was dan ook niet verwonderlijk dat de discussie hoog oplaaide in die periode, maar alleen bij de direct betrokkenen. Het stadsbestuur had immers nagelaten om deze belangrijke discussie aan de bevolking voor te leggen via info-avonden, een maquette..

Het waren dus vooral de groenen en de boeren die in actie kwamen, de goenen (Groen! en Natuurpunt) via een petitie rond meer groen in Gent. Meer dan 10.000 handtekeningen werden opgehaald rond deze sympathiek ogende eis. Wat er wel niet bijverteld werd was dat dit gepaard ging gaan met onteigeningen van boeren. De groenen counterden opmerkingen daarover met de belofte van compensaties en grondenruil via de grondbank.

De boeren zien zulke regeling niet zitten en startten met hun eigen petitie,een actie aan het stadhuis en laatst nog één aan het provinciehuis. Hun doel is de open ruimte rond Gent te bewaren . Ze zijn wel bereid om grond van boeren die geen opvolger hebben te laten omvormen tot bos. Maar zelfs die oplossing krijgt geen genade in de ogen van de groenen, getuige daarvan is hun bezwaarschrift rond de uitdoofregeling in Vinderhoute.

Ik zelf heb een bezwaarschrift ingediend waarbij ik vraag om alle grond die nu nog landbouwgrond is een definitieve bestemming als landbouwgrond zou krijgen. IK steun me daarvoor op een studie van twee Engelse professoren (die op 9 maart ook aangehaald werd in De Morgen) waaruit bleek dat er minst schade is aan het milieu indien het voedsel over maximum 20 km vervoerd wordt, dat de milieuschade dan zelfs kleiner is dan bij bio-landbouw. Mijn stelling is dat de landbouwgrond rond Gent moet dienen om de stad te bevoorraden.

Uiteraard zullen daar reconversiemaatregelen moeten genomen worden. Een recente studie wees uit dat de Belgische landbouw onvoldoende produceert op drie vlakken : graan, fruit en kaas. Ik meen dat de sectoren die nu nog sterk exportgericht zijn moetyen aangespoord worden om over te schakelen naar die producten waar nu een tekort aan is.

Het is duidelijk dat daar ook voor de regio rond Gent nog veel kansen liggen. Maar bovenal moet gezorgd worden voor een omschakeling naar verse producten die over een korte afstandmoeten vervoerd worden.