arch/ive/ief (2000 - 2005)

AGC Automotive: arbeider sluit zich samen met dochter nachtlang op in bedrijfsrefter
by christophe callewaert Friday, Mar. 11, 2005 at 7:53 PM

FLEURUS -- “Is er iemand die dit kan stoppen?”, vroeg een radeloze arbeider zich af nadat de werknemers van AGC Automotive zich voor de zoveelste keer over een in hun ogen waardeloos sociaal plan moesten uitspreken. Hij was niet de enige bij wie de emoties hoog oplopen. Een vader sloot zich samen met zijn achtjarige dochter een nacht lang op in de refter van het bedrijf.


(foto han soete)

“Hier lopen menselijke bommen rond,” zegt een arbeider aan de poort van AGC Automotive in Fleurus. Binnen spreken de delegees in op een wanhopige arbeider die zich een nacht lang samen met zijn achtjarige dochter oplsoot in de refter van het bedrijf. Ze kunnen hem overtuigen om het bedrijf te verlaten en deel te nemen aan de algemene vergadering in de sporthal van Lambusart enkele kilomters verder.

“Ik heb hier twintig jaar gewerkt,” zegt hij buiten terwijl hij omstuwd wordt door collega's die hem omhelzen en moed inspreken. “Morgen sta ik op straat en verlies ik mijn laatste stukje fierheid.” Even later zit hij tussen zijn collega's aan een tafeltje in de groezelige cafetaria van de sporthal van Lambusart. “Ik heb drie en een halve maand aan dat hekken van het bedrijf gestaan om onze job te verdedigen. Morgen zit ik zonder werk. Voor mijn familie is er geen enkele toekomst meer. Of ik dan niet elders aan de slag kan? Met het etiket van staker van Splintex maak ik geen enkele kans meer om nog een vaste job te vinden. Van de uitkering die ik krijg, kan mijn familie niet leven.”

Tijdens het al meer dan drie maanden aanslepende conflict bij AGC blijven de families van de stakende arbeiders buiten beeld. “Je hebt er geen idee van hoe hard de families lijden,” zegt de arbeider. “Een staking van 100 dagen put iedereen uit,” zegt ABVV-secretaris Christian Viroux. Hij hoopt dat de voorlopige stopzetting van de activiteiten de gemoederen wat zal bedaren.