arch/ive/ief (2000 - 2005)

AGC Automotive: arbeiders verwerpen nieuw ontwerpakkoord
by christophe callewaert Friday, Mar. 11, 2005 at 6:59 PM

FLEURUS -- De arbeiders van AGC Automotive hebben nogmaals een ontwerpakkoord unaniem verworpen. Ook na honderd dagen staking is het einde van het conflict bij de autoruitenbouwer uit Fleurus bij Charleroi nog niet in zicht. Dit weekend wordt er opnieuw onderhandeld. Mandaag volgt een nieuwe algemene personeelsvergadering. De directie heeft beloofd om de activiteiten van de fabriek stil te leggen zolang er onderhandeld wordt.

Dit moest het akkoord van de laatste kans zijn, maar in het conflict bij AGC Automotive lijken ultimatums weinig waarde te hebben. De directie deed opnieuw te weinig toegevingen. “Peanuts”, zeiden de arbeiders voor de start van de nieuwe algemene personeelsvergadering en op die drukbijgewoonde vergadering in de aftandse sporthal van Lambusart, een tiental kilometer van Charleroi, gingen bij de stemming dan ook alle rechterhanden de lucht in. Het ontwerpakkoord dat de vakbonden en de directie donderdagavond sloten, werd vrijwel unaniem afgekeurd.

Maar deze keer hebben de arbeiders van AGC het daar niet bij gelaten. Na afloop van de tumultueuze vergadering trokken ze in een autokaravaan naar het bedrijf. Meer dan driehonderd arbeiders verdrongen zich aan de poort waar de politie en privé-bewakers hen tegenhielden. De vakbondsvertegenwoordigers gingen het bedrijf binnen om de besluiten van de algemene vergadering aan de directie over te maken. Ze wilden ook met de directie onderhandelen over de organisatie van een personeelsvergadering in het bedrijf met zowel de stakers als de personeelsleden die terug aan het werk zijn.

Op dat laatste wou de directie niet ingaan, maar ze was blijkbaar wel onder de indruk van de grote groep arbeiders aan de poort van het bedrijf. Na een korte discussie met de syndicale delegatie verklaarde de directie zich akkoord om dit weekend opnieuw te onderhandelen. Meer nog, ze beloofde dat er dit weekend niet meer zou gewerkt worden. “Alle arbeiders blijven voorlopig buiten zodat de onderhandelingen in alle sereniteit kunnen verlopen,” zei ABVV-secretaris Christian Viroux na afloop. Volgens Viroux zou de directie van AGC Automotive in Fleurus tijdens de onderhandelingen ook contact houden met de Europese directie en met de Japanse directie van moederbedrijf Ashanti. “Dat het bedrijf voorlopig opnieuw stil ligt, is een grote opluchting voor de arbeiders. Na 100 dagen staking lopen de emoties hoog op. Dit zal helpen om de gemoederen wat te bedaren.”

ABVV-hoofddelegee Guiseppe Bordenga wilde ook al kwijt waarover de onderhandelingen van dit weekend volgens de werknemers moeten draaien. “Wij willen onderhandelen over de zwarte en de grijze lijst, de invoering van een vijfploegen-stelsel en over de hoogte van de premie bij vrijwillig ontslag.” Vooral die zwarte en grijze lijst blijven zwaar op de maag liggen. De zwarte lijst bevat de namen van 80 werknemers die de directie zeker wil ontslaan. Achttien van hen zijn syndicaal beschermd. De mensen op de grijze lijst moeten het komende jaar hun loyaliteit bewijzen. Zij zouden om de drie maanden geëvalueerd worden. Bij een negatieve evaluatie kunnen ze alsnog aan de deur worden gezet met een veel kleinere ontslagpremie. Maandag om 10 uur spreken de arbeiders zich in een nieuwe algemene vergadering uit over het nieuwe voorstel van de directie.