arch/ive/ief (2000 - 2005)

Stille wake voor Naïma in Gent
by najat Friday, Mar. 11, 2005 at 6:21 PM

Donderdagavond 10 maart op het Wilsonplein in Gent. Een tiental mensen houdt een stille wake uit solidariteit met Naïma Amzil en haar werkgever. Een kort interview met één van de organisatoren, Hakim Mouissat van Moslimjongeren Gent.

Wiens initiatief was het om een wake te organiseren in Gent?

"De oproep kwam eigenlijk van het AMV (Actiecomité Moslimvrouwen in Vlaanderen). Zij wilden in zoveel mogelijk steden een wake om steun te betuigen aan Naïma Amzil en haar werkgever. Enkele dagen geleden contacteerden het AMV ons (Moslimjongeren Gent en de groep Bekeerde Moslima's in Gent) en vroegen of wij dit in Gent op ons konden nemen. We wilden daar graag aan meewerken, maar hadden niet veel tijd voor de voorbereiding.We zijn dus snel in actie gekomen en via flyers en mails hebben we zo veel mogelijk mensen warm gemaakt om mee te doen."

Hoe was de opkomst? Was je zelf tevreden van de wake?

"De opkomst was niet zo heel groot, bijna 100 mensen. Het feit dat we maar 3 dagen voorbereidingstijd hadden, heeft hier natuurlijk meegespeeld. Er waren opvallend veel jonge mensen, en verder zowel autochtonen als allochtonen (met én zonder hoofddoek). En ook een aantal mensen van de pers. Het was een stille wake, maar dat wil niet zeggen dat we niks te zeggen hadden. Via een megafoon hebben we toch eerst onze boodschap naar buiten gebracht. Voor ons als organisatoren is het natuurlijk belangrijk dat de buitenwereld een idee heeft van wat we daar deden."

En wat was dan jullie boodschap?

"Het was een signaal dat veel mensen zich betrokken voelen met wat er met Naïma gebeurd is. En zeker niet alleen moslims. We laten ons niet lamleggen door deze extremist. Het was dus een symbolisch teken dat we niet lijdzaam en stil blijven toekijken, maar opkomen tegen de verlammende sfeer die er heerst. En dan heb ik het niet alleen over de daden van de anonieme dreiger. We komen ook op tegen het discours van angst dat de laatste tijd sterk toeneemt. De negatieve associaties die telkens gemaakt worden wanneer men het over islam heeft. Hetgeen nu gebeurt met Naïma is een extreem exces van de xenofobie, de angst voor het onbekende die we nu zien toenemen."

Hoe denk je hier iets aan te kunnen veranderen?

"Volgens ons moet je tot gedachtewisselingen kunnen komen. De angst voor het onbekende moeten we (onder andere) wegwerken door dialoog. Met deze wake willen we dan ook aantonen dat we discussies niet uit de weg gaan, maar dat we daarentegen klaar zijn om in dialoog te gaan rond bepaalde thema's."