arch/ive/ief (2000 - 2005)

Solidariteitswake voor Naima en Rik in Mechelen
by Laila Ekchouchou Thursday, Mar. 10, 2005 at 10:48 PM

MECHELEN -- In Mechelen hielden een vijftigtal mensen een solidariteitswake voor Naima en Rik van delicatessenbedrijf Remmery. Veertig ballonen met een solidariteitsboodschap gingen de lucht in. Hieronder de tekst voorgedragen tijdens die solidariteitswake.



A salam haleykoum, goedenavond,

In naam van het platform Blijf van mijn hoofddoek en het Actiecomité Moslimvrouwen Vlaanderen wil ik jullie bedanken voor jullie komst. Via deze wake willen we onze steun en solidariteit betuigen aan Naima Amzil en haar werkgever Rik Vannieuwenhuyse die beiden het slachtoffer zijn van racisme en extremisme.

Natuurlijk is het schandalig en gestoord om dreigbrieven te sturen naar een bedrijf enkel maar omdat er een hoofddoekdragende moslimvrouw werkt. En natuurlijk moet alles op alles gezet worden om deze zieke geest te vatten en een halt toe te roepen aan het terroriseren van Naima en Rik. Hoe sneller dit gebeurt hoe beter.

Maar hoe kan dit zo ver komen, hoe haalt een persoon het in zijn hoofd om dreigbrieven en brieven met kogels te versturen naar een bedrijf dat een hoofddoekdragende vrouw tewerkstelt?

Kunnen we beweren dat het enkel maar de schuld is van een gestoorde ziel of kunnen we spreken van een klimaat waar zieke racistische geesten kunnen openbloeien?

Laten we eerlijk zijn en de zaken benoemen. De heersende islamofobie in onze samenleving die zich manifesteert in onder meer de uitsluiting van meisjes met hoofddoek uit het onderwijs en de arbeidsmarkt heeft bijgedragen tot een klimaat van vijandigheid en wantrouwen ten opzichte van burgers met een moslimachtergrond. Deze werd steeds opgevoerd door een aantal politici met de stelling dat de islam een bedreiging zou vormen voor onze samenleving. Niet zo lang geleden beweerde onze minister van Binnenlands Zaken Patrick Dewael dat de westerse cultuur superieur is aan andere culturen en dat dit een normaal gegeven is.

Filip Dewinter vindt zelfs dat een vrouw die een hoofddoek draagt meteen haar terugkeercotract tekent.

En was het niet Bart Somers, onze burgervader, die een interview vertelde dat hij het niet vanzelfsprekend vond dat er in Vlaanderen meisjes met een hoofddoek rondlopen?

En wat minister Keulen die voortaan de kennis van de Nederlandse taal wil koppelen aan het recht op een sociale woning? Is er misschien nog niet genoeg racisme bij huiseigenaars? Welke boodschap geeft hij hier eigenlijk mee? Dat racisme normaal is? Dat je huizen en appartementen mag weigeren aan allochtonen?

Uitspraken zoals deze, uitspraken van mensen die een mandaat hebben gekregen van alle burgers in dit land helpen de samenleving geen stap vooruit. Ze zorgen er alleen maar voor dat islamofobie, racisme, fascisme en uitsluiting toenemen en algemeen aanvaard worden: op de werkvloer, in scholen, bij het zoeken naar een woning,... Laat het duidelijk zijn dat niet alleen moslims of allochtonen hier slachtoffer van worden. Neen, heel de samenleving lijdt hieronder en daarom zeggen wij vandaag neen tegen: racisme, fascisme, onderdrukking en uitsluiting!!

Wij roepen beleidsverantwoordelijken op om hun verantwoordelijkheid op te nemen en een halt toe te roepen aan de polarisering van onze samenleving door bevolkingsgroepen tegen elkaar op te zetten! Zolang het beleidgeen positieve signalen geeft, zullen racisme en discriminatie blijven bestaan.

Vooraleer ik het woord geef aan Lamya Akdad die een gedicht heeft geschreven en zal voordragen wil ik Rik en Naima veel sterkte en moed toewensen in deze moeilijke tijden!!

Choukran, bedankt,

Laila Ekchouchou
platform Blijf van mijn hoofddoek!