arch/ive/ief (2000 - 2005)

ACV: (Einde)loopbaandebat: te vroeg voor onderhandelingen
by ACV Thursday, Mar. 10, 2005 at 4:14 PM

Vandaag, woensdag 9 maart, riep de federale minister van Werk Freya Vanden Bossche de sociale partners samen voor wat zij de start van het debat over het loopbaaneinde noemde. Dat was enigszins voorbarig. Het ACV stelde voor dat de Minister zou beginnen met de sociale partners apart te ontmoeten. De Minister stemde hiermee in.

“Ten eerste is de fiscale discriminatie van nieuwe bruggepensioneerden nog niet geregeld. Iedereen geeft toe dat dit een discriminatie is, er werden al mondelinge toezeggingen gedaan, maar verder gebeurt er niet veel”, zegt de ACV-voorzitter. Een tweede pijnpunt zijn de 30 punten die de regering naar voor schuift. In die punten staat het standpunt van de regering, maar dat kan voor het ACV niet het uitgangspunt zijn van deze onderhandelingen. “Wij hebben ons eigen standpunt over loopbaan en eindeloopbaan”, aldus Luc Cortebeeck. "Ten derde zorgt ook de houding van de werkgevers voor moeilijkheden. Tijdens het interprofessioneel overleg stelden ze zich zeer hard op en ook uit de standpunten die ze i.v.m. eindeloopbaan innemen blijkt dat ze wat visie betreft zowat diametraal tegenover ons staan. Om al deze redenen heeft het zelfs geen zin nu met onderhandelingen te starten."

Wat stelt het ACV dan wel voor? Luc Cortebeeck: “Ons voorstel is dat de Minister  de partners afzonderlijk ziet. Zo kan ze aftoetsen wat bij de verschillende partners de prioriteiten en gevoeligheden zijn én waar mogelijke pistes liggen om de problemen aan te pakken. Uit die bilaterale contacten kàn dus een voorstel komen en daarover kan dan eventueel onderhandeld worden.” De Minister stemde in met dit voorstel.

Het ACV is het ermee eens dat de activiteitsgraad omhoog moet, maar ouderen langer aan het werk houden is niet de eerste manier waarop dat moet gebeuren. De werklozen van nu, die moeten een job krijgen. Heel het debat moet trouwens niet enkel gaan over het einde van de loopbaan, maar over heel de loopbaan. Want als mensen langer aan het werk moeten blijven, dan moet dat mogelijk zijn. Er zal daarom gewerkt moeten worden aan een beleid ter verbetering van de arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden: minder stress op de werkvloer, uitbouw van tijdkrediet, meer vorming en ook vorming voor werknemers die de 45 voorbij zijn…

De bestaande eindeloopbaanregelingen – pensioen én brugpensioen - moeten behouden blijven. Het ACV wil de bestaande regelingen wel meer gelijk maken voor iedereen, bijvoorbeeld via een recht op brugpensioen na een bepaald aantal jaren gepresteerde arbeid.