arch/ive/ief (2000 - 2005)

Open brief aan de Vlaamse regering mbt Naima Amzil
by Sultan Balli Thursday, Mar. 10, 2005 at 12:45 PM

Open brief

Beste Ministers van de Vlaamse regering,

Bij deze wensen wij onze appreciatie te uiten voor het initiatief vanuit de Vlaamse regering om een open brief te schrijven over de zaak van Mevr. Naïma Amzil. Hiermee hebt u een krachtig signaal gegeven dat Vlaanderen racistische en extremistische excessen niet duldt en de multiculturele realiteit omarmt.

Het verhaal van Naima Amzil is gelukkig een uitzonderlijk geval. Het mag ons niet echter doen vergeten dat vandaag in Vlaanderen vele moslim- en andere allochtone vrouwen (en mannen) mét of zonder hoofddoek systematisch met subtiele en/of scherpe vormen van racisme, islamofobie en discriminatie te kampen hebben.

Wij kunnen als organisatie de toegenomen aandacht voor de positie van de allochtone vrouw alleen maar toejuichen. Wij hebben echter onze twijfels bij de manier waarop het maatschappelijke debat wordt gevoerd. Het biedt, onzes inziens, te weinig ruimte voor de diverse en complexe emancipatiewegen bij allochtone vrouwen. Terwijl sommigen hun cultuur en religie als onderdrukkend ervaren, kunnen deze voor anderen juist een bron van emancipatie zijn. Het maatschappelijke debat wordt echter nog te zeer in de richting van een of/of verhaal gevoerd: ofwel cultuur en traditie, ofwel emancipatie.

Bovendien worden we steeds vaker gecontacteerd door jonge moslimvrouwen die ons advies inroepen rond hun studiekeuze, gezien zij vrezen met hun hoofddoek later nergens aan de slag te kunnen gaan.  Ook het vinden van een stageplaats blijkt een moeilijke klus. Deze evolutie baart ons zorgen en duidt op duidelijke maatschappelijke ontwikkeling die islamofobie steeds meer goedpraat, complexe en uiteenlopende maatschappelijke problemen op een hoop gooit en de hoofddoek vaak met onderdrukking, terrorisme, fundamentalisme etc… associeert.  Onze ervaring is dat de realiteit minstens veel complexer is, en dat moslimvrouwen hoe langer hoe meer slachtoffer worden van de heersende islamofobie.  Wij menen dat het dramatische geval van Naima Amzil in het verlengde van deze maatschappelijke trend moet worden gezien.

Dit is niet het Vlaanderen waarin wij willen leven !

Het Steunpunt allochtone meisjes en vrouwen heeft heel wat voorstellen om enerzijds aan de emancipatie van allochtone vrouwen te werken enerzijds, en anderzijds samenwerking en openheid te creëren bij diverse instanties en verenigingen rond deze kwestie.

Wij hopen te mogen rekenen op uw steun voor de realisatie van onze doelstellingen.

Met vriendelijke groeten,
Namens het Steunpunt allochtone meisjes en vrouwen
Sultan Balli, Voorzitster