arch/ive/ief (2000 - 2005)

VS onderuit in patentenjacht
by Marc Vercoutere Wednesday, Mar. 09, 2005 at 10:00 AM

Overwinning in de strijd tegen de Amerikaanse patentenjacht op het collectieve bezit van de mensheid.

Munchen, 8 maart 2005
Europees Octrooibureau weigert VS patent voor schimmelwerende olie:

Magda Aelvoet (Groen!) wint eerste proces tegen biopiraterij ooit

Het Europese Octrooibureau in het Duitse Munchen heeft zopas uitspraak gedaan in de allereerste rechtszaak aangaande biopiraterij. Het Bureau weigert het Amerikaanse bedrijf Thermo Trilogy Corp. een patent op een schimmelwerende olie uit de Neem-boom, een boom die in India voortkomt en die daar al eeuwenlang door de landbouwers wordt gebruikt om schimmel te bestrijden in de landbouw. Het Amerikaanse bedrijf had al in 2000 ongelijk gehaald voor het Europese Octrooibureau maar was in beroep gegaan. Dat beroep kwam vandaag voor en het Octrooibureau heeft in haar uitspraak de visie gevolgd van diegenen die geen patent wilden toekennen aan het Amerikaanse bedrijf: Vandana Shiva van het Indiase Research Foundation for Science, Technology and Ecology, Magda Aelvoet (Groen!) en Linda Bullard van de International Federation of Organic Agriculture Movements (IFOAM).
Thermo Trilogy Corp. kreeg in Munchen de steun van het Amerikaanse landbouwministerie maar kreeg desondanks toch geen gelijk van het Octrooibureau. De rechters erkenden dat de kennis van de schimmelwerende kracht van de olie - gewonnen uit het zaad van de Neem-boom - al eeuwenlang is vergaard door de Indiase landbouwbevolking. "Net om die reden was hier sprake van duidelijke "biopiraterij"," verduidelijkt Magda Aelvoet (Groen!). "De Amerikaanse multinational wou niks anders dan een traditionele eeuwenoude kennis van een volk uit de derde wereld kapen. Wij hebben kunnen aantonen dat die kennis er wel degelijk was bij de Indiase plattelandsbevolking en dat de Amerikaanse multinational niets nieuws aan die kennis toevoegde. Het bedrijf wilde enkel een patent op de olie om hem nadien te kunnen commercialiseren. Indien de Amerikanen hun slag hadden thuis gehaald dan hadden zelfs de Indiase boeren straks hebben moeten betalen om een olie te gebruiken die hun voorvaderen al eeuwen lang gebruiken."
Met de uitspraak van het Octrooibureau wordt vandaag een punt gezet achter deze eerste rechtszaak over biopiraterij die 10 jaar geduurd heeft.

Magda Aelvoet zelf spreekt van een "prachtoverwinning": "Deze uitspraak betekent een driedubbele overwinning. We hebben een aanval van een multinational op de traditionele kennis van een volk uit de derde wereld succesvol afgeslagen. We hebben dat gedaan dankzij de solidariteit tussen Noord en Zuid én de overwinning is behaald door drie vrouwen op de Internationale Vrouwendag!"