arch/ive/ief (2000 - 2005)

[AGC SPLINTEX] Bezetting om directie aan de onderhandelingstafel te krijgen
by han Soete Monday, Mar. 07, 2005 at 9:49 PM

Brussel 07.03.2005 -- vandaag bezetten een twintigtal arbeiders van de autoramen fabrikant AGC automotive de refter van hun fabriek in een ultieme poging de directie en syndicale delegaties terug rond de tafel te krijgen.
Om 16u gingen de de gesprekken van start. Ondertussen wordt er in de wijde omgeving druk gemobiliseerd voor een mars voor werk op donderdag 10 maart.
Een interview met Toni Conté, delegee ABVV.

Een twintigtal arbeiders heeft deze nacht de refter bezet. Ze hebben dan de delegees gebeld om te melden dat ze refter niet zouden verlaten voor er terug onderhandelingen zouden zijn tussen de directie en de delegatie. Er is vorige week een geheime stemming geweest over de voorstellen van de directie en 56% van de werknemers heeft daarbij de voorstellen verworpen.
De directie had nochthans aangekondigd dat ze bereid was haar plannen te herzien indien zou blijken dat het personeel de huidige plannen zou verwerpen. Dat is nu al een week en directie gaf nog geen enkel teken van leven.
Er is nu een delegatie gaan onderhandelen met de directie. Om 16 uur is de vergadering begonnen en zijn de bezetters de refter verlaten. De bezetters hebben geen enkel schade aangebracht.

Het lijkt wel of de directie het conflict wil laten aanslepen.

Dat zou wel eens kunnen ja. De agressie die uitgaat van de directie in dit conflict heeft heel wat brokken gemaakt. De Directie is natuurlijk ook heel ver gegaan waardoor het voor hen ook zeer moeilijk wordt om een stapje terug te zetten. Ze hebben heel wat bruggen opgeblazen. Nu moeten ze natuurlijk een stapje terug kunnen zetten zonder daarbij al te groot gezichtsverlies te leiden.

Ik heb de indruk dat het verwerpen van dat akkoord in een geheime stemming een grote rol heeft gespeeld.

Dat is zeker zo. Je moet weten dat wij al heel wat discussie hebben gehad over die manier van werken met geheime stemmingen, onze militanten zagen dat absoluut niet zitten. Maar we werden zo onder druk gezet door : politici, de bemiddelaars, de directie en zelfs het ACV zodat we op een bepaald ogenblik niet anders konden dan een geheime stemming te aanvaarden.
Wij waren ook helemaal niet zeker van de uitslag. De directie van haar kant was ervan overtuigd ze die stemming zou winnen. De directie gelooft echt dat het gaat om een kleine groep van oproerkraaiers die de rest van de arbeiders onder druk zet en dat de grote groep dus bij een geheime stemming het plan zou aanvaarden.
Wij hebben dat steeds tegengesproken, maar de directie was er echt van overtuigd dat een meerderheid van de arbeiders voor het plan zouden stemmen.
Hun verbazing was dus bijzonder groot toen bleek dat een meerderheid van de arbeiders ook bij een geheime stemming hun plan verwierp.

Nu is het wel zo dat het allemaal wat zwaar begint te wegen na 95 dagen staking. De mensen moeten hun rekeningen betalen, hun huis afbetalen, ... waardoor er dus een aantal mensen terug aan de slag is gegaan. Je kan dat die mensen niet kwalijk nemen, en precies daarom heeft de directie er voordeel bij om de zaak te rekken, ze hoopt dat de staking afbrokkelt.

Jullie roepen op voor een betoging voor werk.

Het gaat eigenlijk om een oproep van de regionale afdeling van het ABVV op vraag van de Algemene Centrale van Charleroi. Gezien de hoge werkloosheidgraad in deze streek is een betoging voor werk natuurlijk een mooie gelegenheid om onze strijd te verbinden met de strijd voor meer werk in de streek.

Jullie zijn donderdag toe aan 100 dagen staking, ik kan me voorstellen dat Solidariteit meer dan ooit welkom is.

Natuurlijk. Je moet weten dat er vandaag in Charleroi regionale comités bij elkaar komen die moeten beslissen over regionale acties in de streek. We zijn natuurlijk zeer benieuw naar de resultaten van die vFleurusergaderingen.

Donderdag om 10, zwembad van Fleurus, betoging voor werk.