Wat zit er in het akkoord voor de non-profit? Walter Cornelis geeft tekst en uitleg by christophe callewaert Monday, Mar. 07, 2005 at 6:41 PM |
ZEMST -- De regering legt uiteindelijk 471 miljoen euro op tafel om tegemoet te komen aan de eisen van de non-profit. Dat is bijna honderd miljoen meer dan twee weken geleden voor de start van de algemene staking. Volgens de bonden hebben de werknemers nu echt het onderste uit de kan gehaald.
Hoe weet een onderhandelaar dat de limiet bereikt is? “Je voelt dat aan,” zegt nationaal LBC-secretaris Walter Cornelis. “Het is niet in concrete elementen uit te drukken, maar je hoort het aan bepaalde uitspraken en je ziet het aan bepaalde reacties. Mochten we nu nog drie weken verder staken, hebben we gewoon niks.” Maar in wat er nu op tafel ligt, kunnen de bonden zich best vinden. Het akkoord voorziet in 7230 voltijdse extra banen. Dat komt overeen met de 10.000 jobs die de vakbonden gevraagd hebben. “Dat is prachtig,” zegt Walter Cornelis. “Hier wordt eindelijk ingegaan op eisen die al zolang leven. Heel concreet komt er in de verpleegeenheden personeel bij.” De algemene en psychiatrische ziekenhuizen krijgen er per 30 bedden één verpleegkundig of verzorgend personeelslid bij. Ook de diensten van de thuisverpleging en de geestelijk gezondheidszorg kunnen op meer personeel rekenen. Een volledige dertiende maand komt er niet. De regering wilde hier de andere sectoren niet op ideeen brengen. “Het is de vraag of je je op lange termijn moet vastpinnen op fetisjen,” zegt Walter Cornelis daarover. “Van de afstand die er was tussen een eindejaarspremie en een dertiende maand hebben we de helft overbrugd. Netto krijgen de mensen een loonsverhoging van 300 euro. Sommige werknemers krijgen zelfs 400 euro. Belangrijk is ook dat dit bedrag - in tegenstelling tot het vorige voorstel - geïndexeerd wordt.” De uitbreiding van de arbeidsduurvermindering vanaf 45 naar alle werknemers in de non-profit werd uiteindelijk een harde noot om te kraken. Zelfs premier Verhofstadt moeide zich er even mee en liet weten dat hij niet inzag waarom boekhouders extra vakantie nodig hebben als ze pas 45 zijn. Maar de vakbonden haalden wel hun slag thuis. “Heel veel mensen – vooral uit de paramedische beroepen – kunnen daar voortaan ook van genieten. Zij zitten automatisch in het model van het akkoord van 2000. De criteria om gelijkgesteld te worden zijn ook versoepeld. Wie enkel af en toe op zaterdag werkt, heeft ook recht op extra vakantie vanaf 45. Voor keuken- en onderhoudspersoneel is dat een belangrijke stap vooruit. Voor de kleine restgroep zijn er vanaf 50 jaar vijf extra vrije dagen. Vanaf 52 nog eens vijf dagen. En vanaf 55 nog eens 10.” Eindeloopbaandebat Dat er eindelijk een akkoord is, betekent nog niet dat de vakbonden van de non-profit op hun lauweren kunnen gaan rusten. “Vandaag gaan we even op adem komen want de voorbije drie weken zijn slopend geweest. Maar morgenvroeg begint het tweede gevecht op Vlaams niveau. We zullen met dezelfde doortastendheid en gedrevenheid actie voeren en staken als het moet,” waarschuwt Walter Cornelis. |
vergiftigd geschenk by erik Tuesday, Mar. 08, 2005 at 9:54 PM |
Voor het keuken- en onderhoudspersoneel zou de uitbreiding van de AVD-dagen wel eens het begin van't einde kunnen zijn. Nu reeds wordt in meer en meer instellingen de rekening gemaakt tussen doen in eigen beheer of uitgeven. Uitgeven aan mensen die aan goedkopere lonen werken en meer dagen werken, want ze zitten in een slechter betaald paritair komitee, is wel geen fantasietje. Bolkenstein wil ze zelfs van Letland aan naar hier halen... Aan de lonen en sociale voorwaarden van ginder natuurlijk.
Witte woede = blauw-grijze woede by Johan Tuesday, Mar. 08, 2005 at 10:01 PM |
Even een rechtzetting:
De staking van de non-profit is verkeerdelijk onder de noemer WITTE WOEDE terechtgekomen.
ERRATUM: WITTE WOEDE = BLAUW-GRIJZE WOEDE
De voorbije staking in de non-profit heeft enkel tot doel gehad de arbeidsduurvermindering door te trekken voor alle werknemers in de non-profit.
Walter Cornelis is in terzake afgegaan als een gieter, maar heeft dan toch blijkbaar zijn slag thuis gehaald.
Je moet het maar gedaan krijgen hé, er voor de volle 100% achterstaan dat de vorige acties van de witte woede ertoe geleid hebben dat de "verzorgers" van de bonobo's ook een arbeidsduurvermindering gekregen hebben.
Nadien dan nog met grote woorden verkondigen dat een volwaardige dertiende maand prioritair was, terwijl dit in het achterhoofd helemaal zo niet was.
PROFICIAT WALTER! Jij zal het in de politieke wereld nog ver schoppen.
Resultaten behalen op de kap van anderen, want dat is wat er nu gebeurt is!
Moeten wij als verpleegkundigen dan ook dezelfde rechten gaan opeisen die de artsen in het verleden al verkregen hebben?
Het is dan ook schrijnend om als verpleegkundige het volgende te lezen: "De regering had al laten blijken dat ze de uitbreiding van de arbeidsduurvermindering vanaf 45 jaar naar alle werknemers niet zag zitten. Ik ben zeer content dat Walter Cornelis ondanks die druk heeft standgehouden."
Het zijn de niet-verpleegkundigen die onder de noemer van witte sector hun slag thuis halen.
Dit is voor elke verpleegkundige een regelrechte kaakslag in het gezicht.