arch/ive/ief (2000 - 2005)

Werknemers non-profit halen meer binnen dan ze verhoopt hadden
by christophe callewaert Monday, Mar. 07, 2005 at 5:48 PM

ZEMST -- De achterban van de christelijke bediendencentrale (LBC) stemt in met het ontwerp van sociaal akkoord. Zo komt een eind aan de staking van onbepaalde duur die sinds 24 februari woedt in de non-profit.


Werknemers uit de non-profit klinken op akkoord (foto cc)

Vierhonderd militanten van de LBC bogen zich maandagmorgen over het ontwerpakkoord dat hun onderhandelaars en de regering zondag hadden ondertekend. Veel tijd hadden ze niet nodig om tot een besluit te komen. Het akkoord werd met overweldigende meerderheid goedgekeurd. “Het is beter dan verwacht,” drukt Gert Cuppens, een LBC-afgevaardigde van het Sint-Franciscusziekenhuis uit Limburg de mening van veel aanwezigen uit. Het vorige regeringsvoorstel was volgens de achterban barslecht en werd door 96 % van het personeel van de non-profit verworpen. Ook vandaag hadden de militanten er geen goed oog in.

“Dit had ik eigenlijk niet meer verwacht,” zegt Annie Goethals van het Sint-Lucasziekenhuis uit Gent. “De regering had al laten blijken dat ze de uitbreiding van de arbeidsduurvermindering vanaf 45 jaar naar alle werknemers niet zag zitten. Ik ben zeer content dat Walter Cornelis ondanks die druk heeft standgehouden. Het onderhouds- en keukenpersoneel kan voortaan ook genieten van die maatregel en voor het administratief personeel zijn er extra vakantiedagen vanaf 50 jaar. Onze acties hebben duidelijk vruchten afgeworpen.”

“Het feit dat arbeiders na vijf jaar dienst een bediendencontract krijgen is positief,” vindt Marie-Paul die laborante is in het Sint-Mariaziekenhuis van Halle. “Zo'n bediendenstatuut is op allerlei vlakken stukken beter. Dat is op zichzelf al een staking waard. Wat het loon betreft, had het wel beter gekund.” Maar ook Marie-Paul ziet verder staken niet zitten. “Ik denk dat we het onderste uit de kan hebben gehaald. Enkel verder staken voor meer loon is gevaarlijk want dat ligt moeilijk bij de publieke opinie. Globaal ben ik dus wel tevreden.”

Vlaamse oorlog
De militanten van de non-profit bereidden zich tijdens de staten-generaal ook al voor op een tweede oorlog zoals Walter Cornelis het uitdrukte. Nu er een akkoord is op federaal niveau mag de Vlaamse regering niet lang meer achterblijven. “De zaken die in dit akkoord staan moeten we ook in de Vlaamse gehandicaptensector kunnen binnen halen,” zegt Marianne die werkt in het dienstverleningscentrum De Triangel in Lovendegem. “We hopen op solidariteit want alleen kunnen we het niet redden.” Als het van Annie Goethals afhangt, mogen de werknemers van de Vlaamse sectoren op hun twee oren slapen. “Vier jaar geleden was het omgekeerd en liet een federaal akkoord op zich wachten. Nu is het onze beurt om te blijven actie voeren voor onze Vlaamse collega's.”

“Ze zijn nog niet van ons af,” zegt ook Marie-Paul uit Halle. “Dit akkoord is een bewijs dat staken iets uithaalt. Van de regering moet je geen cadeaus verwachten. Op 24 maart is er een nieuwe actiedag vor onze Vlaamse collega's. We blijven solidair met hen.”

verpleegkundigen voelen zich bedrogen
by toeschouwer Tuesday, Mar. 08, 2005 at 4:47 PM

Zie ook De Morgen van vandaag: vele verpleegkundigen (van wie er 3 zich met naam en foto laten interviewen) distanciëren zich van de LBC, waar zogezegd 99% voor het akkoord gestemd heeft.
De iets bescheidener meerderheden bij de BBTK, de ABVV-AC en de ACLVB doen vermoeden dat daar meer geluisterd wordt naar de verpleegkundigen onder hun leden.

:-)
by christophe Tuesday, Mar. 08, 2005 at 4:49 PM

Typisch De Morgen zou ik zeggen...

en als het aan het BBTK had gelegen
by een medeplichtige Tuesday, Mar. 08, 2005 at 4:51 PM

dan hadden we het met 100 miljoen minder moeten doen.

Stillekes zwijgen jongens i.p.v. De Morgen te citeren.

Als verpleegkundige
by Peter Tuesday, Mar. 08, 2005 at 6:05 PM

Als verpleegkundige vond ik dat we in deze cao op een aantal vlak op voorruit zijn, meer personeel, 6% bij een zondagnachtdienst, enz
Toch heb ik tegen gestemd wetende dat er op dit ogenblik niet meer in kon staan MAAR ik blijf wel in de vakbond en blijf als jonge syndicalist verder werken de komende 5 jaar binnen en buiten de vakbond want ik weet dat er geld kan vrijgemaakt worden om 2 maal de eisenbundel te betalen door alleen al openbare aanbesteding van de medicamenten (kiwi model) in te voeren.. Daarom heb ik neen gestemd omdat ik nog te weinig heb gedaan voor de witte woede strijd en dat het hier niet stopt... we hebben een eerste grote stap gezet in de inhaalbewegingen maar er zullen er de komende jaren nog velen volgen moeten volgen, het studeren van het boek vergrijzing Gilbert De Swert, jongermars 19 maart, actie voor behoud brugpensioen
En daarvoor hebben we de vakbonden nodig, Dirk Vanduppen en tal van andere organisaties die de mensen (verpleging,...) en de zieken centraal zetten en de commercialisering buiten houden...
Is dat laatste teveel sloganesk... ik vind van niet want ik kies iedere dag opnieuw met een gans team om dit te realiseren en iedereen met die zelfde doelstelling is welgekomen of laat op zich minst van u horen!
We blijven woest en dit is pas het begin!
En weet als Lbc'er na de actie in Ieper werd ik opgepikt door een jonge BBTKster syndicaliste om zo droog thuis te geraken om morgen allebei weer standby te staan!

ADV voor iedereen
by erik Tuesday, Mar. 08, 2005 at 7:21 PM

Ik vraag me af of de onderhandelaars rond de tafel wel beseffen wat voor perverse effecten de uitbreiding van de arbeidsduurverkorting zou kunnen hebben. Met de huidige boekhoudersmentaliteit van de ziekenhuisbeheersders zouden die wel eens snel de rekening kunnen maken dat het nu goedkoper wordt onderhoud, keuken e.d. gewoon uit te besteden aan privéfirma's die aan de veel goedkopere arbeidsvoorwaarden oneerlijke concurrentie kunnen voeren. Als Bolkenstein z'n goesting krijgt kunnen ze zelfs aan dumpinglonen uit Polen en Portugal hier komen werken.

solidariteit stopt bij aantal verplegers
by marc Tuesday, Mar. 08, 2005 at 8:39 PM

Met verbazing stel ik vast dat een aantal verpleegkundigen, die in het vorig akkoord dankzij LBC de ADV regeling in de wacht hebben gesleept, blijkbaar een zeer kort geheugen hebben. Ongelooflijk hoe onverdraagzaam deze enkelingen zijn tov. hun collega's. En als klap op de vuurpijl nog beweren dat de andere vakbonden beter luisteren blijkt hun geheugenverlies te bevestigen. Zij zijn vergeten dat 11 dagen geleden andere vakbonden reeds hun akkoord hadden gegeven. De LBC achterban is toen verder gegaan en met resultaat. O ja, de verpleegkundige in de Morgen kent blijkbaar zelfs niet de maandelijkse bijdrage voor aansluiting bij de vakbond. Ik betaal alleszins geen 26 euro, tja. Proficiat aan alle sociaal ingestelde militanten en leden van LBC voor dit pracht van sociaal akkoord !!!!

Witte woede = blauw-grijze woede
by Johan Tuesday, Mar. 08, 2005 at 9:43 PM

Even een rechtzetting:

De staking van de non-profit is verkeerdelijk onder de noemer WITTE WOEDE terechtgekomen.

ERRATUM: WITTE WOEDE = BLAUW-GRIJZE WOEDE


De voorbije staking in de non-profit heeft enkel tot doel gehad de arbeidsduurvermindering door te trekken voor alle werknemers in de non-profit.

Walter Cornelis is in terzake afgegaan als een gieter, maar heeft dan toch blijkbaar zijn slag thuis gehaald.
Je moet het maar gedaan krijgen hé, er voor de volle 100% achterstaan dat de vorige acties van de witte woede ertoe geleid hebben dat de "verzorgers" van de bonobo's ook een arbeidsduurvermindering gekregen hebben.

Nadien dan nog met grote woorden verkondigen dat een volwaardige dertiende maand prioritair was, terwijl dit in het achterhoofd helemaal zo niet was.

PROFICIAT WALTER! Jij zal het in de politieke wereld nog ver schoppen.
Resultaten behalen op de kap van anderen, want dat is wat er nu gebeurt is!

Moeten wij als verpleegkundigen dan ook dezelfde rechten gaan opeisen die de artsen in het verleden al verkregen hebben?

Het is dan ook schrijnend om als verpleegkundige het volgende te lezen: "De regering had al laten blijken dat ze de uitbreiding van de arbeidsduurvermindering vanaf 45 jaar naar alle werknemers niet zag zitten. Ik ben zeer content dat Walter Cornelis ondanks die druk heeft standgehouden."

Het zijn de niet-verpleegkundigen die onder de noemer van witte sector hun slag thuis halen.

Dit is voor elke verpleegkundige een regelrechte kaakslag in het gezicht.

Kort geheugen
by jolf Tuesday, Mar. 08, 2005 at 10:31 PM

Blijkbaar heb jij zelf een heel kort geheugen, of ben je misschien gewoon van kwade wil en verspreid je graag foute informatie, 11 dagen geleden was er geen enkele vakbond die akkoord ging met het voorstel van de regering! BBTK wou verder praten met de regering over wat op tafel lag en dat vond ik zelf ook niet zo'n goed idee. Goed we zijn nu 100 miljoen verder, maar onze dertiende maand kunnen we nog altijd op onze buik schrijven. Weet je 2/3 van de maatregelen in het akkoord zijn eigenlijk maatregelen die in de eerste plaats de werkgever ten goede komen, 1/3 van de maatregel gaat rechtstreeks naar het personeel. We hebben gestaakt om de werkgever meer middelen te geven, deze namiddag heeft onze directeur van de instelling me hiervoor bedankt. Goe zeg, fantastisch akkoord, nu gaan we feesten...

nu ja, 100 miljoen...
by toeschouwer Thursday, Mar. 10, 2005 at 2:53 PM

De waarheid heeft ook haar recht.

Het budget voor de periode 2005-2010 is verhoogd van 375 miljoen op 20 februari tot 390 miljoen op 6 maart.
Daar werd een bedrag van 81 miljoen voor jobs in 2011 aan toegevoegd (zodat de volgende witte woede met een jaar uitgesteld kan worden - als de regering van dat moment dit akkoord correct uitvoert).

Uiteraard is dat een verbetering, maar is dat zo spectaculair om de onderhandelaars op champagne te tracteren?

Tijdens de staking zei - naar het schijnt - nog meer dan 95% van het personeel van de sector bij referendum dat de 13de maand een prioritaire eis was. Wat zullen die nu zeggen?

Duur akkoord
by ace Saturday, Mar. 12, 2005 at 11:15 AM

"Een volgend akkoord zal op 1 oktober 2010 in wrking treden" zo staat het in het akkoord, dus 5 jaar en daarna kunnen zowel financiële én tewerkstellingseisen aan de orde zijn - enkel de 'uitvoering' van het tewerkstellingsdeel van het huiidg akkoord wordt met een jaar verlengd.

En men heeft gemiddeld de helft van de afstand overbrugd van de huidige eindejaarspremie naar een volwaardige 13de maand. Niet alles, maar ook niet niks.