arch/ive/ief (2000 - 2005)

Software Patenten] Europese raad neemt een loopje met democratische besluitvorming.
by han Soete Monday, Mar. 07, 2005 at 5:07 PM

Brussel 07.03.2005 --- Vandaag keurde de Europese raad het voorstel tot patent-richtlijn goed waardoor het normaal eerstdaag aan het Europese parlement zal voorgesteld worden. Volgens Dieter Van Uytvanck van de Foundation for a Free Information Infrastructure is dit een regelrechte inbreuk tegen de Europese democratie. Er waren immers meerdere lidstaten die het voorstel tot richtlijn wilden wijzigen bovendien had het parlement het voorstel reeds afgeschoten en de raad de opdracht gegeven om met een nieuw voorstel op de proppen te komen.

audio: ogg vorbis at 4.0 mebibytes

De Europese besluitvorming is allesbehalve doorzichtig en voor de meeste mensen is het een kluwen waar je geen kop of staart aan krijgt. Het lijkt wel of decreten, richtlijnen, ... uit de lucht komen gevallen en aan de lidstaten worden opgedrongen. Dikwijls is dat een zaak van perceptie en ingewikkelde besluitvorming, maar soms, soms,... is er een onzichtbare hand die zijn wetten willens nillens aan de Europa opdringd.

De onzichtbare hand is in dit geval de lobby van enkele monopolistische softtware giganten die door middel van deze richtlijn hun monopoly willen bestendigen. En zoals het wel meer gaat vind dergelijke lobby enkele medeplichtigen in de politieke wereld die alles in het werk stellen de richtlijn erdoor te krijgen.
Het voorstel tot patent richtlijn zou het immers mogelijk maken om ideeën te patenteren (ook als je ze niet eens verwerkt tot bruikbare software). De richtlijn zou het voor kleinere bedrijven haast onmogelijk maken om innovatieve software te ontwikkelen, en het zou de ontwikkeling van vrije software haast onmogelijk maken. Voor de gebruikers van software zal het vooral willen zeggen dat je software heel wat duurder zal worden.

Het voorstel is niet nieuw en dateert reeds van mei 2004, het kent dan ook al een geschiedenis. Kort samengevat zijn er steeds meer lidstaten die het niet langer onderschrijven of er serieuse bedenkingen bij hebben. Het Europese parlement vroeg reeds aan de raad om haar huiswerk opnieuw te doen en met een nieuw voorstel op de proppen te komen. Het is dan ook verbazend dat de raad het voorstel als dusdanig terug oppikt en alsnog op de agenda van parlement wil plaatsen. Nochtans was er de expliciete vraag van Denemarken om het voorstel te beschouwen als een B item, waardoor er een nieuwe discussie zou zijn in de raad, die discussie zou meer dan waarschijnlijk zou leiden tot een nieuw voorstel. De Deense minister werd door zijn parlement verplicht om die vraag te stellen, maar het weze duidelijk dat Minister de vraag liever niet had gesteld en dus liet betijen. Het Luxemburgse voorzitterschap legde die vraag van Denemarken dan ook naast zich neer en sluisde het voorstel door de mallemolen als een a item waardoor het dus andermaal aan het parlement wordt voorgelegd.
Kan U nog volgen? De Europese democratie aan het werk.

[meer info in de technologie rubriek van indymedia]

Beluister ook het interview met Dieter Dieter Van Uytvanck in MP3 maar het kan ook in OGVorbis als je echt patenvrij wil luisteren.

Software Patenten] Europese raad neemt een loopje democratische besluitvorming. (mp3)
by han Soete Monday, Mar. 07, 2005 at 5:15 PM

Software Patenten] Europese raad neemt een loopje democratische besluitvorming.

audio: MP3 at 5.4 mebibytes

Software Patenten] Europese raad neemt een loopje democratische besluitvorming.