arch/ive/ief (2000 - 2005)

Internationale Vrouwendag: werkbaar’ werk voor kortgeschoolde vrouwen blijft uit
by Sandra Vercammen Monday, Mar. 07, 2005 at 12:49 PM

CV en ACV Vrouwen hebben in het kader van de Wereldvrouwenmars 2005 het ‘VrouwenCharter voor een andere wereld’ onderschreven en stappen mee op tijdens de provinciale estafettemarsen in de loop van maart. Het Charter zal dan van de ene provincie aan de andere worden doorgegeven. Op 8 maart wordt het Vrouwencharter, een Verklaring voor de rechten van de vrouw, publiek gemaakt.

Naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag en de Wereldvrouwenmarsen wil ACV-Vrouwen bijzondere aandacht vragen voor de kansen op ‘werkbaar‘ werk van kortgeschoolde vrouwen.

Kortgeschoolde vrouwen krijgen jobs aangeboden die ofwel onzeker zijn zoals tijdelijke contracten of waardoor ze in moeilijke omstandigheden moeten werken (a-typische werkroosters). Ze hebben slechts een kleine kans om een interessant loon te verdienen. Vaak wegen de kosten voor kinderopvang, vervoer, … dermate zwaar door dat een job hen nog meer in een precaire en onzekere situatie brengt.

ACV- Vrouwen vraagt meer aandacht van beleidsmakers voor de specifieke positie van kortgeschoolde vrouwen, werkzoekend én werkend.

Een beleid gericht op activering van kortgeschoolde vrouwen biedt slechts uitzicht op een vaste duurzame baan indien rekening gehouden wordt met de specifieke situatie waarin deze groep zicht bevindt. Er is meer onderzoek nodig naar de voorwaarden voor een ‘werkbare activering’. Er kan in elk geval al begonnen worden met een begeleiding op maat van deze groep werkzoekenden.

Het optrekken van de laagste lonen (voorzien in het interprofessioneel akkoord 05-06) is een stap in de goede richting, maar het blijft bij een netto-voordeel-operatie op korte termijn. Aan de brutolonen verandert er niets en dat is op termijn ten nadele van pensioenen of wanneer men werkloos of ziek wordt.

Momenteel buigen beleidsmakers zich over de onvrijwillige deeltijdsen. Het stimuleren van deeltijdsen om meer uren te presteren is een goede zaak. Wie meer uren werkt kan een grotere bijpassing krijgen. Maar deze piste mag geen besparingsmaatregel worden, waardoor deeltijdsen die niet meer uren mogen presteren van hun werkgever gestraft worden.

Er moeten bijkomende inspanningen geleverd worden door sectoren en overheid om de extra opleidingsmiddelen rechtvaardig te verdelen over alle werknemers. T.a.v kortgeschoolden en kortgeschoolde vrouwelijke werkneemsters moet een inhaalbeweging gemaakt worden.


Sandra Vercammen
ACV-Vrouwen


ENKELE CIJFERS
Risico op werkloosheid
Wie vrouw en kortgeschoold is, loopt een grotere kans om werkloos te worden of om geen geschikte baan te vinden en terug in de werkloosheid terecht te komen.

Vrouwen zijn oververtegenwoordigd in de groep werklozen (53%), in de groep langdurige werklozen (55.4%) en nog meer in de groep van zeer langdurige werklozen (58.2%). Vrouwen die zich op de arbeidsmarkt begeven, lopen een groter risico dan mannen om werkloos te worden; ze hebben een grotere kans om van een job naar de werkloosheid te verhuizen.

Kijken we naar de arbeidsmarktpositie van kortgeschoolden dan blijkt 51.7% van alle niet-werkende werkzoekenden kortgeschoold te zijn terwijl hun aandeel in de bevolking op arbeidsleeftijd slechts 38.7% bedraagt. Het aandeel kortgeschoolden in de langdurige en zeer langdurige werkloosheid ligt met respectievelijk 61 en 65% nog hoger.


Flexi-jobs
Deeltijd arbeid blijft voornamelijk een vrouwelijk fenomeen. Veel van die deeltijdse jobs zijn kleine deeltijdse jobs die worden ingenomen door kortgeschoolde vrouwen. In de groep van onvrijwillig deeltijdse werknemers tellen we bijna 80% vrouwen. De vraag naar meer uren, stuit praktisch altijd op verzet van de werkgever.