arch/ive/ief (2000 - 2005)

Herziening Bolkestein-richtlijn: Tactische zet of fundamentele koerswijziging?
by Attac Vlaanderen Sunday, Mar. 06, 2005 at 5:29 PM

Charly McGreevy, de Europese Commissaris voor de Interne Markt, kondigde gisteren aan dat de Bolkestein-richtlijn voor de liberalisering van de Europese dienstenmarkt herzien zou worden.

McGreevy wil het ‘land van oorsprong’-principe zo aanpassen dat dit niet langer leidt tot sociale dumping en de ondermijning van veiligheidsregels. Gezondheidszorg en diensten van algemeen belang zouden uitgesloten worden van de richtlijn. Attac-Vlaanderen is uiteraard tevreden dat het verzet van de Europese andersglobalisten en vakbonden gehoor vindt bij de Commissie. De invoering van de Bolkestein-richtlijn zou leiden tot sociale dumping, zou de arbeidsmarkt ontwrichten, ons systeem van gezondheidszorg ondermijnen en nationale en lokale overheden verder opsluiten binnen een neoliberaal keurslijf.

Attac-Vlaanderen blijft echter waakzaam. Er is immers nog niets veranderd. Doordat de Commissie zelf geen concrete voorstellen doet om de Bolkestein-richtlijn aan te passen, lijkt het erop dat ze de hete aardappel probeert door te schuiven naar het Europees Parlement. Het feit dat de aankondiging van de herziening er komt net vóór de Europese top waar de Lissabonstrategie zal besproken worden en een aantal maanden voor het Franse referendum over de Europese Constitutie wijst erop dat dit eerder een tactische zet van de Commissie is dan een fundamentele koerswijziging. Bovendien heeft het Europees Parlement momenteel een rechtse meerderheid, zodat moet afgewacht worden welke wijzigingen er daar gevraagd zullen worden.

We mogen niet vergeten dat de Bolkestein-richtlijn slechts een concrete uitwerking is van de onbeperkte vrijheid van vestiging en van verkeer van diensten die vastgelegd werd in de Europese Verdragen. Terwijl voor de harmonisering van het sociaal en fiscaal beleid de unanimiteit geldt, probeert de Commissie via een grootschalige deregulering een interne markt voor diensten te creëren. Zolang vrije, ongestoorde concurrentie in het Europees grondwettelijk verdrag ingeschreven staat als een van de grondwaarden van de Europese Unie is onze strijd niet gewonnen. Een ander Europa zal er pas komen wanneer gebroken wordt met de neoliberale marktlogica. Onze strijd tegen de richtlijn blijft dus onverkort van kracht. Er is nog niets veranderd.

We zullen ons verzet tegen deze richtlijn samen met de Europese Attac’s, NGO’s en vakbonden op de Euro-manifestatie op 19 maart in Brussel massaal uiten. Ook u wordt daar verwacht.

correctie
by betweter Monday, Mar. 07, 2005 at 1:58 PM

de man heet McCreevy (met C ipv G)