arch/ive/ief (2000 - 2005)

"Wikipedia-website kan concurrentie aan met New York Times"
by bruno de bondt Sunday, Mar. 06, 2005 at 1:07 PM

Ben je het ook beu dat je steeds vaker moet betalen om aan degelijke informatie te komen over een bepaald onderwerp? Of urenlang moet zoeken naar een volledige en begrijpelijke uitleg over een fenomeen of historisch feit? Wel, dan biedt Wikipedia misschien de oplossing.


Wikipedia-man Jimmy Wales [foto: el Claudio]
De vrije en gratis encyclopedie die op internet (be)staat, verzamelt sinds 2001 gedetailleerde informatie over alle mogelijke onderwerpen. Informatie die door jij en ik, de gebruiker, wordt gecreëerd en geëvalueerd. Iedereen die dat wil, kan op Wikipedia immers stukken informatie toevoegen en/of wijzigen. "Met als doel iedereen vrije en gratis toegang geven tot de grootst mogelijke verzameling van menselijke kennis," vertelde Wikipedia-oprichter Jimmy "Jimbo" Wales vorig weekend in Brussel.

Hij deed dat tijdens de vijfde editie van Fosdem, de grootste Europese meeting van open source en vrije software-programmeurs. Net als bij vrije software, computerprogramma's die je vrij mag kopiëren en zelf mag aanpassen, speelt bij Wikipedia de vrijheid van de gebruikers de hoofdrol. "De vrijheid om Wikipedia te gebruiken, om gevonden informatie door te geven aan anderen, om de inhoud ervan te bestuderen en hem desgewenst aan te passen en opnieuw te verspreiden."

Wikipedia gebruikt net als Indymedia een vorm van open publish. "Het verschil met Indymedia is echter dat we bij Wikipedia uitgaan van het Neutral Point of View-principe," vertelt Wales. "Terwijl Indymedia-activisten geen geheim maken van hun politieke overtuiging, streven we op Wikipedia een zo groot mogelijke neutraliteit na. Ook normaal voor een encyclopedie, zou je denken."

De Wikipedia telt intussen ongeveer 1,3 miljoen artikels, verspreid over 187 onafhankelijke edities in evenveel verschillende talen. De Nederlandstalige versie, die zo'n vijftigduizend artikels rijk is, groeit met zowat honderd items per dag. Via Wikipedia kan je echter veel meer dan alleen tekst vinden. Wikimedia, de stichting waaronder Wikipedia huist, biedt bijvoorbeeld ook Wikimedia Commons aan: een open en vrij media-archief vol foto's, audiofragmenten en videoclips, die mensen kunnen raadplegen, oppikken en (her)gebruiken.

Dat de formule van Wikipedia aanslaat, bewijst het hoge bezoekersaantal van de website. In februari 2005 haalde Wikipedia een piek van 400 miljoen pageviews (bekeken webpagina's per dag). In diezelfde maand bereikte de encyclopedie zelfs even meer mensen dan de website van de New York Times. Omwille van die hoge cijfers wil staatssecretaris voor Informatisering Peter Vanvelthoven een Belgische Wikipedia-server voorzien, om de encyclopedie in ons land beter bereikbaar te maken.

"Voor onze medewerkers (op een halftijdse informaticus na allemaal vrijwilligers, bdb) is het heel erg leuk om te werken aan een website die kan concurreren met grote commerciële informatie-websites als de NY Times of USA Today," vertelt Wales. "We moeten gewoon slimmer zijn dan hen."