arch/ive/ief (2000 - 2005)

PROTESTDEMONSTRATIE : tegen dreigende kapping van een bos op Fort III in Borsbeek.
by Piet Wollaert Friday, Mar. 04, 2005 at 4:32 PM

Misschien zag je in het woensdagavondnieuws het item over de dreigende kapping van een bos op Fort III in Borsbeek. Dat was een ultieme actie om de rechtbank te overtuigen niet in te gaan op de eisen van de VLM (luchtvaartmaatschappij). Echter, vandaag vrijdag heeft de rechtbank van eerste aanleg zich onbevoegd verklaard, waarbij het kortgedingvonnis van begin februari (kappen tegen 8 maart onder dwangsom van 20000 euro per dag) overeind blijft.
NU ZONDAG 6 MAART TRACHTEN DE BORSBEEKSE VERENIGINGEN ALSNOG DE DRUK TE VERHOGEN MET EEN PROTESTDEMONSTRATIE OM 14 U. IN BORSBEEK (verzamelen aan het gemeentehuis, Borsbeek is makkelijk bereikbaar met bus 20 die langs Berchem Station passeert; zie ook www.delijn.be).

Beste medestanders,



Slecht nieuws. Ik heb zonet vernomen dat de rechtbank van eerste aanleg zich onbevoegd heeft verklaard inzake de eis van VLM tegen de gemeente Borsbeek over het kappen van de bomen op het fort.

Daarmee blijft het vonnis in kortgeding merkwaardig genoeg overeind (niettegenstaande het dezelfde rechter was). Dwz. een dwangsom van 20 000 euro per dag na 8 maart (volgende dinsdag) dat de bomen niet plat liggen.

Dit is eigenlijk ongelooflijk: eerst een ongebreideld kapbevel afleveren in kortgeding, als de zaak in eerste aanleg voorkomt je handen er af trekken terwijl de beroepsprocedure (tegen de kortgedinguitspraak) nog loopt (nu maandag 7 maart pleidooien).

Vanavond vergadert het schepencollege van Borsbeek. Nu zondag om 14 u. is er een protestmanifestatie in Borsbeek.

Bel, mail en spreek uw vrienden en kennissen aan.

Spoedmanifestatie Borsbeek 6 maart
by Piet Wollaert Friday, Mar. 04, 2005 at 8:57 PM

Spoedmanifestatie Bo...
nadervlak_luchthaven1.jpg, image/jpeg, 633x480

Hierbij een luchtfoto met de zone die gekapt dient te worden. Centraal tussen de drie rode lijnen de zone van 60 m. die nu al vrijgehouden wordt. De twee buitenste lijnen duiden de zone aan die gekapt moet worden (300 m. breed).

Een geslaagde actie
by Tom Verboven Monday, Mar. 07, 2005 at 10:30 AM

Verslag 6 maart 2005

Een geslaagde actie! Dit was de reactie van de organisatoren na afloop van de betoging voor het behoud van de bomen op Fort 3 te Borsbeek. Zoals afgesproken vertrokken we aan het gemeentehuis om 14h, waar we na enkele interviews door ATV (regionale zender) en opnames door VRT, het startschot gaven voor de eerste betoging te Borsbeek in vele jaren. We vertrokken in stoet door de ‘de Robianostraat’, de winkelstraat van Borsbeek, naar een zijweg die leidde naar het getroffen gebied het fort 3. De opkomst was massaal, naast vele sympathisanten en bewoners waren ook de verenigingen zoals natuurpunt, scouts, chiro, KLJ en het nagenoeg voltallige schepencollege aanwezig om mee te stappen in de optocht die zou ontbinden op een open vlakte tegenover de luchthaven. De optocht passeerde enkele bomen die reeds na een kleurrijke actie van Jong-Groen! (afgelopen woensdag) overschilderd waren.

Op het eindpunt werd na een toelichtingswoordje van natuurpunt en de burgemeester Leo Vlaeymans nog een laatste prikactie gedaan, een korte maar geslaagde bezetting van de krijgsbaan aan de startbaan van de luchthaven. Na afloop van deze vreedzame bezetting was het tijd voor een lekkere opwarmer in de vorm van soep en jenever om van de bijtende kou te bekomen.

Aan alle sympathisanten nog even dit, maandagnamiddag valt er weer een belangrijke uitspraak. De rechter in beroep zal oordelen over de materie en ons hopelijk en eindelijk gelijk geven, indien dit niet het geval is zullen er nog meer acties gevoerd worden, waar nu reeds al voorbereidingen voor getroffen worden. Meer info volgt!

Tom Verboven (mede-organisator)

update website
by Tom Verboven Thursday, Mar. 10, 2005 at 12:59 PM

De website ondergaat een grondige update. zonet zijn de journaals van VRT en ATV rond de beide acties, van jong-groen! en de betogers, op de site geplaatst. Deze avond komen alle foto's van de beide acties er ook nog bij.

check: http://www.boomspotting.tk

Update website 12/03
by Tom Verboven Saturday, Mar. 12, 2005 at 11:48 AM

Na even zwoegen is het gelukt. Op onze website rond de problematiek van de bomen in Borsbeek vind je nu oa.
- de foto's van de acties
- de tv-beelden van de acties
- alle krantenartikels

check: http://www.boomspotting.tk

Maandag volgen er de pleidooien van VLM voor het hof van beroep. Vanaf er nieuws is vind je dit uiteraard zo snel mogelijk op onze site

met vriendelijke groeten,

Tom Verboven

Minister Peeters bevestigt: bosdecreet is niet eenduidig over kapmachtiging Fort III
by Piet Wollaert Wednesday, Mar. 16, 2005 at 9:06 PM

Persmededeling
Brussel, 16 maart 2005


Groen! vraagt geen onherstelbare schade aan te richten tot uitspraak Hof van Beroep
**********************************************************
Rudi Daems (Groen! Vlaams volksvertegenwoordiger) stelde vandaag in het Vlaams parlement een actuele vraag over de kapvergunning die aan VLM verleend is om de bomen op Fort III (Borsbeek) te kappen in opvolging van het vonnis van de rechtbank in kortgeding dat bepaalde dat er veiligheidsrisico's waren door die begroeiing.
In deze zaak loopt er nog een beroepsprocedure van de gemeente Borsbeek tegen VLM, uitspraak wordt verwacht op 12 april.
Ondertussen loopt de dwangsom van 20000 euro per dag en heeft Borsbeek beslist om bij hoogdringendheid naar de raad van state te stappen tegen deze kapmachtiging. Die bevat namelijk enkele ongerijmdheden. Vlaams volksvertegenwoordiger Rudi Daems (Groen!) wenste hierover in het vragenuurtje van het Vlaams parlement duidelijkheid te verkrijgen.

De minister beaamde dat het bosdecreet niet eenduidig is over welke vergunningen er noodzakelijk zijn. Nu is er alleen de kapmachtiging op vraag van VLM zonder daarin de gemeenten Borsbeek of Mortsel (op wiens grondgebied ook een deel van het recreatiedomein van Borsbeek is gelegen). De vraag of ook de betrokken gemeente(n) een stedebouwkundige vergunning dienen af te leveren voor de ontbossing is dus volgens Minister Peeters relevant. En het is net daarom dat de gemeente Borsbeek naar de Raad van state trekt.
Om tijdens deze prachtige lentedagen geen onherstelbare schade aan te richten (de komende dagen zullen de kastanjebomen op het Fort - voor het laatst ? - in bloei komen staan), is het dus aangewezen dat de kapwerken best tijdelijk geschorst zouden worden, zonder dat de dwangsom verder oploopt.
En laat het voor iedereen duidelijk zijn, ook voor Groen! is de veiligheid van de luchthaven letterlijk van levensbelang. Daartoe wordt er al lang een ruime corridor vrijgehouden in de aanvliegroute. De bomen die daar al tientallen jaren staan hebben nog nooit problemen opgeleverd. De vraag is of het aspect veiligheid niet wordt misbruikt ten koste van natuur.

Rudi Daems,
Vlaams volksvertegenwoordiger Groen!
tel. bureau 02 552 41 89,
gsm 0476 90 76 30,
rudi.daems@vlaamsparlement.be

Boskapping Fort III Borsbeek begonnen
by Piet Wollaert Monday, Mar. 21, 2005 at 11:59 AM

Op dit ogenblik is er een patstelling. De aannemer uit Kalmthout die met groot materiaal en een vijftal arbeiders ter plaatse is, is gestopt op vraag van de milieuambtenaar van Borsbeek. Deze middag tussen 12 en 14 u. wordt er een gerechtsdeurwaarder ter plaatse verwacht.
Ook deze middag wordt er een uitspraak in hoogdringendheid verwacht van de Raad van State over de kapvergunning die op 11 maart aan VLM werd afgeleverd en door de gemeente Borsbeek op zijn geldigheid wordt betwist (er is immers geen stedebouwkundig attest). Ook de passende beoordeling die noodzakelijk is om een door de habitatrichtlijn beschermd gebied te kunnen aantasten, is nog niet definitief goedgekeurd door AMINAL Antwerpen. Voorlopig ontbreken dus nog steeds de nodige vergunningen om met het kappen te kunnen beginnen.

Ook de Stad Mortsel heeft haar stedenbouwkundige naar het Fort gestuurd. Er wordt bekeken of de werken stilgelegd kunnen worden. De stedenbouwkundige is daartoe gemachtigd.

Wie het kapbedrijf heeft uitgestuurd, de VLM of de afdeling "personenvervoer en luchthavens" van de Vlaamse gemeenschap is niet duidelijk. De opdrachtgevers hebben in elk geval wel een symbolische datum, de prachtige start van de lente uitgekozen om met deze vernieling van natuur te beginnen. Cynischer kan niet.


Contact Marc Tritsmans (milieuambtenaar Borsbeek via 0476 90 58 81,
of Bram Van Ballaer (Natuurpunt) 0485 46 46 77

--------------------------------------------------------------------------------
Van: Piet Wollaert
Verzonden: ma 21/03/2005 11:05
Aan: Piet Wollaert
Onderwerp: Boskapping Fort III Borsbeek is begonnen


De conservator van het vleermuizenreservaat van Natuurpunt meldt men dat de boskapping in Fort III van Borsbeek begonnen is in opdracht van VLM of de luchthaven zelf. De milieuambtenaar van Borsbeek is ter plaatse in een poging om de werken alsnog stil te leggen
Verdere info ontbreekt nog.

contact:
Bram Van Ballaer
0485 46 46 77

Actievoerders opgepakt op last van deurwaarder
by Piet Wollaert Monday, Mar. 21, 2005 at 3:25 PM

De aanwezige deurwaarder heeft de politie van de zone Minos (waar Borsbeek in valt) opgevorderd om de actievoerders op te pakken. Er zijn op dit ogenblik (21/3 15 u.) een 5-tal mensen opgepakt wegens verstoring van de openbare orde.
Een eerste poging om tot kappen over te gaan was onmogelijk gemaakt doordat actievoerders zich in de onmiddellijke omgeving van de bomen opstelden.
Maar nu wordt er overgegaan tot het oppakken van de aanwezige actievoerders.
De pleidooien in de zaak voor de Raad van State (Borsbeek tegen de kapvergunning) zijn ondertussen aangevat. Of er vandaag nog een uitspraak valt is niet zeker.