arch/ive/ief (2000 - 2005)

Somers speelt in de kaarten van Dewinter
by Kif Kif vzw Friday, Mar. 04, 2005 at 3:34 PM

Kif Kif vzw heeft met verbijstering kennis genomen van de recente uitlatingen van VLD-voorzitter Bart Somers over het allochtoon verenigingsleven.

Voor Kif Kif vormt de vrijheid van vereniging één van de meest fundamentele peilers van de democratie en is het de motor voor een participatieve samenleving. Het allochtone middenveld en verenigingsleven vormt een belangrijke en essentiële partner om de multi- en interculturele samenleving op een vreedzame manier vorm te geven en te laten verlopen. Het stimuleert juist de contacten tussen alle burgers en bevolkingsgroepen, het bevordert de betrokkenheid, opent de ruimte voor dialoog en interactie. De aanval van VLD-voorzitter Bart Somers op de allochtone verenigingen en jeugdhuizen is dus contraproductief en zijn drogredenen buiten proportie.

Kif Kif betreurt verder ook dat de VLD haar eigen identiteitscrisis, interne onenigheid en haar onmacht om extreem-rechts te bekampen op de rug van de allochtone gemeenschap probeert te temperen. De laatste tijd stuurde de liberale politieke partij al verschillende beledigende en stereotyperende berichten de wereld in. Na Coveliers, Dewael, Keulen is het blijkbaar (opnieuw) de beurt aan Somers om de rechtse flank in de VLD te sussen.

Voor Kif Kif is elke emancipatiebeweging een duurzame kwestie van individuen en groepen. Somers zou dit als ex-VU'er moeten weten. Of is zijn overstap naar de liberalen destijds gepaard gegaan met een ideologische amnesie? Is hij als liberaal daadwerkelijk vergeten dat de Vlaamse emancipatie zowel een individueel als een collectief proces was? Trouwens, alsof de 'core business' van een allochtone vrouwenvereniging zwemmen is. Als dit het enige argument is dat dhr. Somers ter verdediging neemt, zijn we ver van huis. Een betuttelingsbeleid is alles behalve liberaal!

De liberale excellenties doen vaak een beroep op allochtone verenigingen om problemen op te lossen. Problemen die ze zelf niet kunnen of willen oplossen. We zien dat de liberalen steeds meer taken - tewerkstellingsprojecten, huiswerkklassen, vrouwenemancipatie,...- afschuiven op de allochtone verenigingen. Niet alleen de betutteling, maar ook de politiek van twee maten en gewichten moet ophouden. Somers speelt daarmee enkel in de kaarten van Dewinter.

Waarom blijft het zo moeilijk om uit te voeren waar het echt om gaat? Somers haalt het gefaald integratiebeleid aan (indien er al effectief een beleid was) van de voorbije 25 jaar. Heeft men ooit de definitie van integratie nagekeken voor men is beginnen schrijven? Integratie, volgens Van Dale, is: "het als gelijkwaardig opnemen van een bevolkingsgroep (van een ander ras) in een bepaalde maatschappij'' De verantwoordelijkheid voor de integratie ligt bij uitstek, niet exclusief, bij de 'opnemende' maatschappij. Het gelijkwaardig opnemen is volgens ons geen onderdeel geweest van het beleid van de voorbije 25 jaar en nog minder sinds11/09. Het ging vooral om voorwaardelijke verdraagzaamheid, alsof allochtone bevolking van nature uit een negatieve groep is.

en de KAV
by erik Tuesday, Mar. 08, 2005 at 10:03 PM

Jullie hebben overschot aan gelijk. Het probleem is enkel dat Somers inspeelt op de primaire reactie van vele mensen die zich geen ballen kunnen voorstellen bij het princiepe van vrijheid van vereniging. Zeg gewoon dat Somers de subsidies van de KAV wil afpakken, want dat is, naar wat hij stelt,een behoorlijk sectaire en eenzijdige verenigingsvorm. Hun leden worden gerecruteerd op basis van godsdienst en sexe. Ik voel mij echt in m'n kruis getast als ongelovige man dat zij zich kunnen organisaren met mijn belastingsgeld. Afschaffen die toelage Patrikske.

somers en co
by red storm Wednesday, Mar. 16, 2005 at 11:02 PM

somers zou beter herinneren dat in het verleden zijn partijgenoten de toegang ontzegden aan allochtonen die recreatieparken wilden bezoeken. en dan maar klagen dat men door het subsidieren van allochtone jeugdhuizen een discriminerende ideologie (achterstelling vd vrouw) promoot.

bovendien zijn die jeugdhuizen niet "enkel voor allochtonen" andere mensen zijn daar ook welkom. maar het is gewoon een feit dat in sommige buurten veel allochtonen wonen en iedereen die iets wet van jeugdwerking zal zeker beamen dat je je moet richten op je doelgroep.

met andere woorden: de vld bakt ze weer letterlijk en figuurlijk bruin en speelt in de kaarten van dewinter (diens reactie achteraf sprak boekdelen)

trek uw conclusies ...