arch/ive/ief (2000 - 2005)

Alle jongeren zijn burgers !
by Khadija Aznag Friday, Mar. 04, 2005 at 2:33 PM

Het Steunpunt Allochtone Meisjes en Vrouwen wenst te reageren op de uitspraken van VLD-voorzitter Bart Somers in het Vlaams Parlement van gisteren. We betreuren dat de liberale partij haar pijlen op de allochtone zelforganisaties heeft gericht. Ook minister Patrick Dewael verklaarde eerder al in de pers, in gesprek met moslimmeisjes: “Ik zou liever met jullie allemaal individueel praten, dan als groep. Want een groep zal zich makkelijker wentelen in zelfbeklag. Het hele probleem met het minderhedenbeleid is net dat je verstrikt raakt in doelgroepen. Zo bestaan er jeugdclubs voor alleen maar Marokkaanse jongeren die dan nog subsidies krijgen ook.”

Deze visie lijkt ook bij lokale besturen aan veld te winnen: niet zelden wordt het recht op subsidies voor zogenaamd doelgroepspecifiek jeugdwerk in vraag gesteld. Ook veel meisjeswerkingen, die net met een anders moeilijk bereikbare groep werken aan emancipatie en participatie, moeten hun bestaansrecht voortdurend verantwoorden.

De VLD-voorzitter ziet in de passus uit Vlaamse regeerakkoord over de ondersteuning van verenigingen die zich richten op meer dan een culturele doelgroep een rechtvaardiging voor zijn aanval op het zogenaamd doelgroepspecifieke jeugdwerk. Deze interpretatie zou echter meteen betekenen dat de subsidiëring van heel wat organisaties op de helling kan komen te staan. Jongeren organiseren zich nu eenmaal op basis van gedeelde interesses, achtergrond en subculturen. Nagenoeg alle jeugdbewegingen, jeugdhuizen, clubs... hebben daardoor een eigen werkingscultuur en traditie opgebouwd waardoor ze zich (expliciet of impliciet) richten tot één bepaalde groep. Moeten ook meisjesgroepen in de jeugdbeweging, of de duizenden jeugdleiders die in christelijke geïnspireerde bewegingen actief zijn, vrezen voor het stopzetten van hun subsidiëring? Als u alleen het allochtone jeugdwerk beoordeelt op zijn al dan niet “integratiebevorderend” karakter, geeft u – alweer – de indruk één groep jongeren te viseren.

Ook wij vinden dat verenigingen die zich daadwerkelijk openstellen voor alle groepen uit hun omgeving, en daar ook actieve inspanningen voor doen, een extra ondersteuning verdienen. Maar dat mag de rijke diversiteit in het Vlaamse jeugdwerklandschap niet teniet doen. Een interculturele samenleving waarin mensen“niet naast, maar mét elkaar leven” (om uw woorden te gebruiken) kan slechts gerealiseerd worden indien iedereen de mogelijkheid krijgt de ander te ontmoeten vanuit zijn/haar eigen identiteit.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat participatie leidt tot meer participatie en dat zelforganisaties van etnisch-culturele minderheden juist leiden tot meer intercultureel contact. Het is erg jammer dat Bart Somers die argumenten onder de mat veegt in zijn inspanningen om de VLD te profileren in het minderhedenbeleid.

We zijn er immers van overtuigd dat het tweesporenbeleid dat we voorstaan, namelijk én specifiek (ondersteuning van allochtone zelforganisaties) én inclusief gericht beleid (het diversiteitgevoelig maken van het brede jeugdwerk) perfect kan passen in het liberale gedachtegoed. Je komt daarmee immers tegemoet aan de vrije keuze van elke individuele jongere, autochtoon of allochtoon, meisje of jongen.

Namens het Steunpunt allochtone meisjes en vrouwen vzw
Khadija Aznag, Ondervoorzitster

Goed gesproken
by Stefan Roumen Friday, Mar. 04, 2005 at 10:09 PM

Goed gesproken, Khadija,

De VLD laat zich nogal onder druk zetten door extreem-rechts, daarom dat ze ineens dit soort standpunten beginnen innemen, om de rechtse kiezers terug in hun kamp te lokken.
Een poosje geleden kwam Marino Keulen ook al vertellen over de 'inburgering' en meer van dat soort onzin.
Men zal gewoon proberen jullie subsidies af te pakken, dat is alles. Maar jullie hebben het recht om je te verenigen, om elkaar te ontmoeten, activiteiten als groep te ondernemen enz.
Schijnbaar tillen de liberale ministers niet meer zo hard aan hun ideaal van 'vrijheid', 'gelijkheid' en 'broederschap',indien om de discriminatie van moslima's gaat. Zij propageren de vrijheid van de bezittende klasse, de gelijkheid zijn ze vergeten en de broederschap wordt vooral bedreven in hun vrijmetselaarsloge's waar duchtig wordt neergekeken op gewone mensen als jij en ik. Met hun 'humanistische' waarden moeten ze bij mij ook niet meer afkomen. 100.000 doden in Irak omwille van de democratie en het 'humanisme'?