arch/ive/ief (2000 - 2005)

Wil Somers middenveld herleiden tot grijze eenheidsworst?
by Naima Charkaoui Wednesday, Mar. 02, 2005 at 4:26 PM

"Allochtonen die actief zijn in zelforganisaties, zijn actievere burgers met méér interculturele contacten!"

Met verbazing vernemen het voorstel van VLD-voorzitter, dhr. Bart Somers, om zelforganisaties van allochtonen enkel te subsidiëren wanneer zij zich openstellen voor iedereen. Het Forum van Etnisch-Culturele Minderheden vindt deze eis niet alleen kortzichtig maar ook getuigend van weinig respect voor een divers middenveld.

Op het eerste zicht lijkt de houding van Somers nobel: 'alles moet openstaan voor iedereen'. We juichen die dit alleen maar toe, vooral als deze filosofie ook toegepast wordt op domeinen zoals tewerkstelling en onderwijs.

Deze redenering heeft echter ook zijn grenzen. Mensen kunnen nog steeds kiezen om zich rond bepaalde gemeenschappelijkheden te verenigen. Of moeten jeugdverenigingen plots openstaan voor ouderen, en ouderenverenigingen voor jongeren? Moeten vrouwenverenigingen afgeschaft worden? Holebi-verenigingen leden gaan ronselen bij hetero's?

Eenieder heeft het recht zich te verenigingen of zich aan te sluiten bij een vereniging van zijn keuze. Het bindend element kan dan van vereniging tot vereniging verschillen. Wat is daar mis mee? Niks natuurlijk. Alleen wanneer het om etnisch-culturele minderheden, in de volksmond 'allochtonen', gaat, "moet de regelgeving best aangepast worden".

Nochtans tonen wetenschappelijk onderzoek (o.m. van Dirk Jacobs) en onze ervaringen aan dat etnisch-culturele minderheden die aan het 'allochtoon' verenigingsleven participeren, veel actievere burgers zijn dan de doorsnee niet-participerende 'autochtoon'. Ze hebben ook méér contacten met de rest van de samenleving, autochtonen en andere allochtonen. Met andere woorden: zelforganisaties van etnisch-culturele minderheden vergroten niet de kloof, ze dichten deze. Bovendien staat vast dat verenigingen van groepen zoals vrouwen, armen, minderheden,... een grote rol spelen in hun emancipatieproces.

Het bestaan van allochtone zelforganisaties in Vlaanderen is een meerwaarde voor de diversiteit van het middenveld. Dit moet niet alleen gewaarborgd blijven, maar zelfs extra gestimuleerd. Niemand is er mee gebaat dat het rijke Vlaamse middenveld herleid zou worden tot een grijze eenheidsworst.

Naima Charkaoui
Voor het Forum van Etnisch-Culturele Minderheden