arch/ive/ief (2000 - 2005)

96,55 % van personeelsleden uit non-profit stemt tegen de regeringsvoorstellen
by christophe callewaert Tuesday, Mar. 01, 2005 at 5:01 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- Het personeel uit de non-profit verwerpt massaal het regeringsvoorstel. Dat blijkt uit een referendum dat de christelijke bediendencentrale (LBC) de afgelopen dagen organiseerde in de instellingen van de zorgsector.

De militanten van het LBC legden het regeringsvoorstel voor aan 46.387 personeelsleden. “Het gaat hier dus niet enkel om de stem van vakbondsleden zoals sommige journalisten verkeerdelijk melden,” zegt Walter Cornelis van de christelijke bediendencentrale. 96,55 % stemde tegen. 3,18 % voor en 0,27 % blanco. “Het personeel steunt de beslissing van de staten-generaal van het LBC en nog geen klein beetje. Dit versterkt de onderhandelingspositie van het LBC,” aldus Walter Cornelis.

Vorige week dinsdag hadden de militanten van het LBC op een staten-generaal de regeringsvoorstellen afgeschoten en daarmee ook de stakingsaanzegging bevestigd. De hele non-profit staakt vandaag al voor de zesde dag op rij voor betere loon-en arbeidsvoorwaarden.

Europa ziekenhuis
Ook in het Europa ziekenhuis in Brussel keurde het personeel bijna unaniem de voorstellen van de regering af. “96% stemde tegen en dat is meer dan ik verwacht had,” zegt LBC-delegee Jo Baksteen. “Tijdens de staking worden personeelsleden opgeëist. Sommigen worden zelfs om 2 uur 's nachts uit hun bed gebeld om te komen werken. Ik vreesde een beetje dat die mensen tegen de staking zouden stemmen, maar het is dus precies het omgekeerde dat gebeurd is.” Jo Baksteen vindt dat de onderhandelaars nu ook eens naar alle problemen in de sector moeten kijken. “Om het personeelstekort in de sector op te vangen, heb je een aantrekkelijke wedde nodig. Om iets serieus te doen voor de sector, is er wel vier keer zoveel nodig als er nu op tafel ligt”