arch/ive/ief (2000 - 2005)

documentaire - the power of nightmares
by hans comijn Tuesday, Mar. 01, 2005 at 1:22 PM
hcomijn@yahoo.com

Ruchtmakende BBC-documentaire over neo-conservatief amerika & het internationaal terrorisme - nu donderdag en vrijdagavond in het film plateau, Gent. Gast: Adam Curtis - bbc current affairs.

Nu donderdag 3 maart worden om 22u15 de eerste twee delen van de bbc-documentaire 'the power of nightmares' vertoond in het Film Plateau (zijstraat Volderstraat, 9000 gent).
Vrijdag 4 maart wordt dan het derde deel vertoond op dezelfde locatie, zelfde uur.

De trilogie van BBC-journalist Adam Curtis toont dat de bedreiging van een verborgen en goed georganiseerd terroristisch netwerk een illusie is. De documentaire is dankzij curtis’ karakteristieke collage van archiefbeelden, hollywoodbeelden, eigen footage en originele soundtrack een spokend, donker, en messcherp onderzoek naar hoe politici als tony blair en george bush onze angsten exploiteren om hun invloed op de samenleving te laten gelden. De schrijver, producer en verteller adam curtis zal zelf aanwezig zijn op de screening.
Hij koos als soundtrack fragmenten van o.a. john carpenter (the prince of darkness; halloween), brian eno, charles ives (5de beweging van 2de symfonie; central park in the dark), ennio morricone (investigation of a citizen above suspicion), shostakovich (1ste ballet suite), tot en met samples uit de archieven van de band skinny puppy. mr.

delen een en twee (donderdag) schetsen de wortels van het moderne neo-conservatisme en van de radicale islamitische bewegingen na wo2, en onderzoeken hoe deze twee groepen elkaar vonden in hun strijd tegen hun gemeenschappelijke vijand: de ussr in afghanistan.

=> deel drie (vrijdag) 'the shadows in the caves' bekijkt hoe neo-conservatieven in de nasleep van 9-11 het beeld van de radicale islamieten herconstrueerden naar het beeld van hun vorige vijand, de sovjetunie.