arch/ive/ief (2000 - 2005)

arbeid en het recht op participatie
by Bert Luyts - ATD Vierde Wereld België Saturday, Feb. 26, 2005 at 11:16 AM
atd-vw.belgie@skynet.be 026479225 Victor Jacobslaan 12, 1040 Brussel

De thematische werkgroep 'arbeid, werkloosheid en sociale zekerheid' van de beweging ATD Vierde Wereld België, bestudeerde het tewerkstellings- en activeringsbeleid vanuit de situatie van mensen die in armoede leven. Ze kwamen tot het besluit dat eerst het recht op participatie moet erkend worden. Daarnaast is duurzame begeleiding op maat nodig om reële kansen te bieden.

download PDF (253.9 kibibytes)

De voorbije jaren heeft de Belgische overheid vooral het accent gelegd op socio-professionele inschakeling, ervan overtuigd dat dit het middel bij uistek is om mensen uit armoede te halen en binnen het sociale en economische leven op te nemen. De Europese werkgelegenheidsrichtlijnen versterken die tendens nog.
Maar is het verband tussen een job en welzijn wel zo direct voor alle mensen? Zijn de talrijke, ook positieve maatregelen, wel ten goede gekomen aan alle groepen van werklozen? Is het aantal mensen in armoede erdoor verminderd en hebben de betrokkenen het gevoel beter deel te hebben aan de samenleving?

De thematische werkgroep ‘Arbeid, werkloosheid en sociale zekerheid’ van ATD Vierde Wereld heeft die vragen behandeld vanuit het vertrekkend van de beleving van mensen die in grote moeilijkheden leven. Deze groep samengesteld uit leden van verschillende achtergronden (militanten met de ervaring van armoede, onderzoekers in het domein van arbeid, mensen die hun wortels hebben in het bedrijfsleven,…) heet op basis van die beleving gezamenlijk een analyse gemaakt

Het groepsverslag ‘Arbeid en het recht op participatie’ gaat enerzijds in op het verband tussen recht op arbeid en het recht op participatie en anderzijds op de ondersteuning en begeleiding waaraan de meest achtergestelde mensen nood hebben om te evolueren naar een betaalde job of een erkende, nuttige activiteit.