arch/ive/ief (2000 - 2005)

steuntje aan de witte woede
by raf verbeke Friday, Feb. 25, 2005 at 12:11 PM
carineraf@pandora.be 0497/23.07.60.

Bitter koud vanmorgen aan de Poel in gent voor de witte woede fietstocht. "Streng maar rechtvaardig..." klinkt gepast uit de micro een van de liedjes van de witte woede CD

Ik kreeg positieve repons op de vraag om het verzoekschrift rond dienstencheques in de zorgsector te ondertekenen.

Waar gaat het over ?

Op 5 mei 2004 besliste het Vlaams parlement op voorstel van de paarsgroene regering om te gaan werken met dienstencheques in de kinderopvang. Ondermeer via interimbureaus. Een stapje in de liberalisering van diensten. Een doorbraakje in de afbraak van betere statuten.
Tegen de ganse zorgsetor in.

Zie:
http://archive.indymedia.be/news/2004/06/85412.php

Na een gesprek met de witte woede vakbonden kwam vanuit de hoek van de globalisten het initiatief om een verzoekschrift in te dienen bij het Vlaams Parlement om deze maatregel terug te draaien. Kwestie van een steuntje te geven aan de witte woede waar het punt van de dienstencheques onderdeel is van de eisenbundel.

Nieuwe minister Vervote heeft de uitvoering van het dienstenchequedecreet tegengehouden. Tijd dus om de hele zaak naar de prullemand te verwijzen !

Het verzoekschrift is door de plenaire vergadering door verwezen om meer debat mogelijk te maken. Nu de witte woede hevig woedt tijd dus om genoeg handtekeningen binnen te halen om een hoorzitting te houden in het parlement. Zodat op dit punt de witte woede haar slag kan thuis halen.

Petitie verzoekschrift
by raf Friday, Feb. 25, 2005 at 12:14 PM

download PDF (4.3 kibibytes)

Teken de petitie

Interims uitgesloten van staking
by White Vortex Friday, Feb. 25, 2005 at 2:42 PM

Als zovelen werkte ik tot voor kort als interim-verpleegkundige/vroedvrouw. Dit na enkele jaren mits Getuigschrift Pedagogische Bekwaamheid in de Onderwijspool meegedraaid te hebben. In die Pool is men meer 'diploma-gebonden" dan indien men op een andere manier aangeworven zou worden. Ook veel flexibelder én minder betaald: barrema 301 i.p.v. 302. Een "administratieve oneffenheid": barrema 302 komt niet voor in de wet die de Pool in het leven riep. - Loon naar werken? Ook hier geen instantie die de "administratieve oneffenheid" weg wil werken. "Het scheel misschien maar 50 Euro per maand hoor". Wel in 't nadeel van de werknemer.


Terug in de Witte Sector: contracten van 1 of 2 dagen. Soms belt men me op om 14u om "zo snel mogelijk" in een ziekenhuis te lande nog enkele uren te gaan inspringen. Flexibiliteit. Contracten zie je maar op het einde van de dag: ze worden naar het ziekenhuis gefaxt. Dit ook als je al eens een dag ofzo opvoorhand weet waar en wanneer je werken moet.

Mits 2 jaar overgenomen anciëniteit 12,1520 Euro bruto per uur. Indien full-time net geen 2000 Euro bruto per maand. Soms werk ik 2 shifts op 1 dag. Wettelijk kan dat niet maar het is niet ongebruikelijk. Je moet er wel vollop belastingen op betalen maar bespaart, als het in dezelfde inrichting is, wat op verplaatsingskosten.

Aldus krijg je een (over)leefbaar loon bijelkaar. Daarmee moet je als interim vaak je eigen uniform onderhouden. Dat de kuisvrouw en de logistiek helpster evenveel of mits jaren anciëniteit meer verdienen is voor mij geen probleem. Teweinig tijd voor de patiënten en dan niet enkel voor technische of administratieve handelingen, is 't verdriet van het beroep.

Het interimkantoor was mogelijk niet goed op de hoogte over de staking: voor eens had ik een contract voor 2 dagen. Op dag 1 belde men me op dienst op dat dag 2 wegviel. Interims mogen terecht niet als stakingbrekers ingezet worden. Toen ik zei vermits een contract voor 2 dagen te hebben de dag nadien mee te zullen staken werd me een hele te volbrengen omloop geschets van paperassen en diensten.

Nog maar was ik van dienst af of het interimkantoor belde me terug om duidelijk te maken dat vermits er daags nadien niet gewerkt zou worden er ook geen contract was én dat ik dus gewoon de eerste stakingsdag moest beschouwen als een dag werkloosheid.

Uiteraard is er wél een contract maar wat doe je ermee als je voor je inkomen afhankelijk bent van interimwerk?
Soms is meer dan de helft van het personeel op dienst interim. Soms sta je als interimaris helemaal alleen op een afdeling (zeker 's nachts) of met een andere interimaris-verpleegkundige. Ziekenhuizen nemen blijkbaar liever interims in dienst dan een voldoende vaste bestaffing te voorzien.
Als gewezen universiteitsstudent weet ik dat studeren aldaar soms goedkoper is dan student te wezen in de Witte Sector. Geen uniform te onderhouden, geen of beperkte verplaatsingen, geen stages, ....
M.i. moeten de vergoedingen die de ziekenhuizen betalen aan de stagairs dan ook zeker teruggegeven worden aan de leerlingen. Nu houden de scholen (die ook al inschrijvingsgeld innen) dat achter. Vroedvrouwen moeten ook geherwaardeerd worden door hen de RIZIV-vergoedingen te geven die hen toekomen, bovenop hun loon, als ze een zwangerschap begeleiden. Nu gaat dat geld naar het ziekenhuis. Volledig onrechtvaardig en geen instantie die daar naar kraait.


Zoals zovelen wil ik weg uit de sector omwille van de arbeidsomstandigheden doch het hele tewerkstellingsapparaat houd je gevangen in die hel: door de specifieke opleiding en tewerkstellingsmaatregelen die enkel A2's uitwijkmogelijkheden in de socio-culturele sector bieden blijf je voor een inkomen uiteindelijk gebonden aan de wet die je diploma en de markt je voorschrijft.

Herscholingsmogelijkheden die A1-verpleegkundigen perspectief kunnen bieden op werk buiten de Witte Sector krijgt men niet van de VDAB. Omwille van shiftwerk is het volgen van zelfbetaalde cursussen zowat zinloos: 1 les op 3 mis je omwille van shiftwerk. Het attest Ontwikkelingswerker van het voormalige ABOS heb ik op zak. Wil ik aan het Tropisch Instituut gaan specialiseren moet ik enkele maanden kunnen overleven en meer dan 1000 Euro cursusgeld ophoesten. De VDAB/RVA helpt daarbij niks. Integendeel: "Uw beschikt reeds over 2 diplomas die veel gevraagd zijn". Ja, als interimwerker THX-1138 met vakbondsnummer A499B7C. Staken zit er als interimaris niet in. De stakingskas kan er maar goed bij varen.

Zieke sectoren? Ziek land. Ziekmakend systeem.

WV