Interview met Geert Van Moorter (Leuven, Stop Bush, 22/2) by Kenneth RUMES Thursday, Feb. 24, 2005 at 11:10 AM |
kennethrumes@hotmail.com |
Tijdens de protestaxie op het Leuvense Martelarenplein (dinsdag 22/2 van 16h tot 18h) interviewde Indy-reporter Kenneth RUMES dokter Geert Van Moorter. Eens te meer bleek Geert Van Moorter een enthousiaste verteller, een levende getuige van de oorlogsgruwel in Irak en een levendig entertainer... Waren alle dokters maar een beetje Geert Van Moorter...
* "Geert, tijdens het uitbreken van de oorlog in Irak, 2 jaar geleden, was u in Bagdad. Heeft dat ermee te maken dat u hier vandaag in Leuven komt spreken op een manifestatie tegen Bush?"
Uiteraard. Mijn aanwezigheid hier is enerzijds om te getuigen, anderzijds ook als protest. Ik stond in dubio en wou eigenlijk graag naar Brussel, om Bush daar te laten weten dat ik het met hem niet eens ben. Maar hier zijn andere sprekers, en men vroeg het mij. Tijdens de oorlog heb ik ook proberen getuigen van de zaken die zich afspeelden in Irak, onder andere via Internet, nieuwsbrieven, ... Ik wil dat de mensen die tegen Bush zich keren éxtra gemotiveerd worden.
"Waarom trok u onder de zware oorlogsdreiging toch naar Irak?"
Dat had verschillende redenen. Tijdens het zware embargo, 4 jaar geleden reisde ik reeds naar Irak, dan was ik er enkele maanden voor de oorlog écht begon, en toen de oorlog uitbrak was ik er ook. Enerzijds om te kunnen getuigen, anderzijds om mijn solidariteit te tonen met de dokters van ter plaatse. Want vergis je niet, Irak heeft veel, gekwalificeerd medisch personeel. Enkel het materiaal ontbreekt; een pijnlijk gevolg van 15 jaar embargo. Ik wou ook getuigen over het vuile gezicht van de oorlog.
En men laat ons nu vaak geloven dat de oorlog afgelopen is, niets is minder waar. De publieke opinie is bespeeld met de beelden van het vallende standbeeld van Saddam. Alsof toen de oorlog stopte, neen, hij is nu in volle hevigheid nog aan de gang.
"U verwijst naar de onveilige toestand momenteel in Irak... Maar is het niet zo dat Bush beloofde de wereld voor iedereen veiliger te maken, ook in Irak? Is dat niet het einddoel?"
Neen, maar het verschil bij Bush tussen woorden en daden is zeer groot. Hoe kan de veiligheid nu gegarandeerd worden door vreemde troepen. Onderzoek wijst uit dat 90% van de Irakezen een onmiddellijke terugtrekking van de Amerikaanse troepen willen. Het zijn zij die voor de chaos en onveiligheid zorgen. De troepen schieten op alles wat beweegt, zij krijgen daar zelfs orders voor. 4 jaar geleden was alles veilig, vlak voor de oorlog moest je enkel de bommen uit de lucht vrezen, en nu loert het gevaar overal. Het verzet én de Amerikaanse troepen vormen een écht gevaar.
* Geert illustreert dat met een vergelijking met de 'flikken' die wat verderop staan. Hij verwijst hierbij naar het afgelopen proces dat hij won, nadat hij in Brussel de politie 'flikken' had genoemd...
"Geert, je moet toch ook erkennen dat er ten tijde van Sadam Hoessein in Irak geen democratie was?"
Ik ben de laatste om dat te ontkennen, maar de vraag is of het nu beter gaat. Vergeet niet dat Irak ook jarenlang door het misdadige regime van de V.S en Groot-Brittanië is geterroriseerd met een zwaar embargo. De regimes die nu de democratie verdedigen - zogezegd - veroorzaakten 1,5miljoen doden in Irak. Topmedewerkers van de UNO getuigden hier al over dat de VS alles heeft gedaan om de oorlog te verkopen en de publieke opinie in Amerika dom te houden over de ware toedracht van de oorlog. Als je ziet dat het ministerie van petroleum, de aardolievelden in Basra nooit geplunderd zijn, zoveel andere plaatsen wel... Als Amerika spreekt over heropbouw, gaat het over de installatie van volledige nieuwe dorpen in de woestijn: militaire kampen...
Ook de houding van individuele soldaten baart mij zorgen: zij zorgen voor regelrechte chaos. Intussen vielen ook al 100.000 doden. (navraag bij het publiek leert dat slechts 2 aanwezigen dat cijfer kenden... nvdr)
"Destijds was u boos omdat België de Amerikaanse wapentransporten voor Irak liet passeren. Nu gaat de regering nog een stap verder, ze sturen medewerkers voor opleidingen te geven."
Als ik Willy Claes mag geloven, stond die beslissing al lang vast. Het gaat om pure collaboratie met de VS en elke samenwerking met een vreemde overheerser kan niet in het belang zijn van de bevolking daar. Hoe zouden wij gereageerd hebben op een land dat de nazi's tijdens W.O.II steunde bij de opleiding van Belgen tot kampbewakers? Je moet het altijd daarmee vergelijken, dan wordt het iets tastbaarder.
Herman de Croo was nog het grofste: hij vond dat België toch in Yougoslavië ook meegeholpen heeft bij de missie van de VN. Net alsof het voor een Irakees ertoe doet dat zijn huis en familie getroffen worden door een raket waar UNO op staat, of door een waar VS op staat...
* "Wat kunnen wij naar de toekomst toe doen?"
Vooral informatie blijven verzamelen. Lezingen organiseren, onderling erover praten, ... Ikzelf maakte een reportage 'Onder de bommen in Irak' en wil ook altijd getuigen... Canvas zendt volgende week een reportage uit over Hiba in Nachtwacht. Zij is wat het gezicht van de humanitaire campagne geworden. Maar we mogen ons vooral niet laten misleiden door de show van Bush en het stilzwijgen in de media van de nog steeds aan de gang zijnde oorlog...