arch/ive/ief (2000 - 2005)

Verzekeraars maken nieuws (en dreigen personeel af)
by raf Wednesday, Feb. 23, 2005 at 9:53 PM
raf@indymedia.be 0476954290

De Belgische verzekeraars weten schitterend nieuws te maken. Vandaag zetten ze tegelijk hun eisen op de politieke agenda, waarschuwden ze de vakbonden, knuffelden ze de nieuwe doelgroep van de Jonge Senioren èn vulden ze kolommen in Dag Allemaal.

Assuralia maakte vandaag omzetcijfers bekend. Assuralia is de vereniging van de Belgische verzekeringsondernemingen. De boodschap luidde dat de sector de zwaarste crisis uit zijn geschiedenis achter de rug heeft. Zo is het eigen vermogen sinds 2000 ongeveer gehalveerd. Resultaten (winsten?) worden pas in september publiek gemaakt.

Het gaat dus, vinden ze zelf, niet goed met de verzekeraars. Daarom willen ze twee zaken van de regering: de rente op nieuwe levensverzekeringscontracten moet naar beneden. Dat is niet fameus voor de verzekerden maar goed voor de solvabiliteit van de verzekeraars. Maar vooral willen ze dat de prijzencontrole voor verplichte verzekeringen (auto, brand, arbeidsongevallen) wordt afgeschaft.

De sector herstelt maar is er nog lang niet bovenop. Daarom een duidelijke waarschuwing aan de vakbonden. Die moeten tijdens het komende overleg over een sectorieel akkoord niet komen aanzetten met extra-looneisen bovenop de loonnorm van 4,5% verhoging over twee jaar. De verzekeringsondernemingen moeten naar eigen zeggen al een indexverhoging en barema-verhogingen toestaan die boven 5% zullen uitkomen. De ondernemingen willen wel dat de "kleine flexibiliteit" die al in 1997 met de vakbonden zou zijn afgesproken nu in werking treedt. Dat betekent dat de werknemers van de verzekeringssector bij momenten (het autosalon, een natuurramp, op zaterdag...) overuren zullen moeten kloppen maar op jaarbasis dat overwerk zullen kunnen recupereren.

Cijfers, eisen en waarschuwing zijn deze voormiddag geventileerd tijdens een persconferentie in een Amerikaans aandoend hotel aan de Handelsstraat in Brussel.

Meteen daarna geeft – toeval of niet? - DeltaLloyd in dezelfde zaal een persconferentie over pensioenen. De boodschap: de Belgen maken zich bezorgd over hun pensioenen. DeltaLloydLife verkoopt levensverzekeringen.

En de dag is nog niet voorbij voor de nieuwsmakers. Want om halfvijf vindt in het Academieënpaleis (aan het Koninklijk Paleis) de algemene vergadering van Assuralia plaats. Geen slaapverwekkende zitting, nee: een multimedia-evenement. Thema is: Forever Young, of iets minder verhuld: welke kluif hebben de verzekeraars de komende jaren aan de Jonge Senioren, de Babyboom-generatie die nu 40-50 jaar oud is? Er zijn professoren uitgenodigd èn politici èn deskundigen uit de eigen schoot. Geertje De Ceulenaer van de VRT en Claude Delacroix van de RTBf gaan de show met gemoedelijke praatjes afwisselen. De firma Compane uit Mechelen staat in voor het vlotte verloop.

En nog is de kous niet af. Dag Allemaal komt, op aanreiken van Assuralia, met een artikel over Jonge Senioren die per moto rijden. BMW en minister Landuyt verleenden wat graag hun medewerking.

De verzekeringssector is goed voor circa 10 % van de Belgische economie. Dit zijn grote jongens, ze zijn machtig genoeg om hun eisen langs allerlei kanalen in één goedgemikte beweging bovenaan op de publieke agenda te krijgen.