arch/ive/ief (2000 - 2005)

Non-profit bereidt zich voor op staking
by christophe callewaert Wednesday, Feb. 23, 2005 at 6:10 PM
christophe@indymedia.be

Overal in het land bereiden militanten van de vakbonden de staking van de non-profit voor. Ook het psychiatrisch ziekenhuis Broeders Alexianen in Boechout draait vanaf donderdag op minimumbezetting.

Bij de Broeders Alexianen in Boechout hebben ze de stemming over het princiepsakkoord niet afgewacht om met de voorbereiding van de staking te beginnen. “Met het stakingscomité hebben we maandag al onderhandeld over wat de minimumbezetting moet zijn,” zegt Steve Sercu, de verantwoordelijke van het stakerscomité. Volgens een wet over 'prestaties van algemeen belang in Vredestijd' uit 1948 moeten medische instellingen een absolute minimumbehandeling kunnen garanderen aan hun patiënten. In geval van staking moeten de gouverneurs via de politie personeel laten opvorderen. Steve Sercu verwacht dat de staking een succes wordt. “Bij vorige acties kregen we nooit meer dan vijf mensen mee naar Brussel, maar nu stromen de opvorderingen binnen.”

Woensdagmorgen werden de patiënten ingelicht. “We hebben hen onze eisen voorgelegd. De meeste reacties waren positief hoewel er natuurlijk altijd wel wat ongerustheid is over de gevolgen van de actie,” aldus Steve Sercu. Donderdagmorgen wordt ook het personeel nog eens geïnformeerd. “Veel mensen komen spontaan naar mij toe om te melden dat ze zeker naar die personeelsvergadering komen.”

De stakers zullen iedere dag ook een uur actie voeren. Dat geeft volgens Steve Sercu aan zoveel mogelijk mensen de mogelijkheid om deel te nemen. Zelf heeft hij niet lang moeten aarzelen om het princiepsakkoord af te wijzen. “Op een vorige militantenbijéénkomst werd Walter Cornelis (de nationale secretaris voor de non-profit van de christelijke bediendencentrale, nvdr) al aangemaand om zich niet al te soft op te stellen tijdens de onderhandelingen. Wij hebben dinsdagavond duidelijk gemaakt dat het opschorten van de staking misschien wel eens zou kunnen leiden tot afstel. En daarvoor is wat op tafel ligt absoluut onvoldoende.”

Valse vakbondseisen
by Hombre Nuevo Thursday, Feb. 24, 2005 at 9:52 AM

Is het de taak van de vakbond om zo'n week op voorhand de lijst van stakingwilligen aan de politie door te geven "zodat deze zich kan organiseren"? (woorden van een délegé!)

Een "13de maand" die grotendeels naar de belastingen zal gaan blijkt geen eis van de collega's. Het argument, door vakbondsagenten naar voren gebracht, dat "mits een betere verloning (13de maand) op termijn meer mensen voor verpleegkundige zullen gaan studeren", lijkt ver gezocht.
Na 5 jaar wil zo'n 50 percent van de afgestudeerden weg uit het beroep. Niet omwille van het loon maar omdat de arbeidsomstandigheden zo slopend zijn. (Cijfers VDAB-medewerker). - als ze al in de sector beginnen te werken... -

Een "extra dag thuis" is ook zo'n bedenksel waar op de werkvloer niemand op kon komen. Sommige diensten werken nu al bijna permanent onder de minimum bezetting. Ondanks inzet van interimarbeid. Wat zou men mensen thuis gaan laten zitten of het nu hun "recht" is of niet? Of is het de bedoeling de collega(s) die achterblijven helemaal te slopen? Nu al komen collega's mankende werken of keren ze vroeger terug uit ziekteverlof.

Of moet er nog meer gewerkt worden met interims? Interims die niet mee kunnen staken want ze zien hun contract maar na gewerkt te hebben: het wordt naar het ziekenhuis gefaxt. Soms is 3/4 van het personeel interim of anderszins vreemd aan de dienst. 's Nachts krijgt een interimarbeiders soms een hele (of 2) afdelingen onder haar/zijn hoede... Verre van ideale of veilige arbeidsomstandigheden.


Het geld dat nu naar b.v. de bezetting van Afghanistan (allez, toch van een kazerne in Kabul) gaat kan beter gebruikt om arbeidsplaatsen te creëren. Inderdaad: zoals in vele (andere) fabrieken heeft de "Witte Sector" meer aanwervingen nodig en minder flexibiliteit. Iedereen is het daarover eens; behalve blijkbaar de immer kromme vakbonden.






Opvorderingen = dwangarbeid
by UPpression Thursday, Feb. 24, 2005 at 11:08 AM

Opvorderingen zijn niet anders dan dwangarbeid; bij verzet met deportatie manu militari naar de arbeidsplaats.

Wat zou er gebeuren als werkweigeraars over de grenzen politiek asiel zouden vragen? Dwangarbeid (voor niet-gevangenen) heet toch verboden te zijn niet?

Leuke boel als het Vaderland ze oppakt en ze een Assisen Proces eisen: een "politiek misdrijf" moet immers door een 'volksjury' beoordeeld worden.