arch/ive/ief (2000 - 2005)

We will not follow Bush
by Teun De Voeght Tuesday, Feb. 22, 2005 at 7:55 PM
teundevoeght@hotmail.com 0494352854 Bossestraat 28 , 2220 Heist-op-den-Berg

Verslag van de anti-Bush betoging op 21 februari.

We will not follow Bush


Wanneer ik rond 16:30u uit de metro Kunst-Wet stapte viel het me op hoe massaal veel veiligheidsagenten er aanwezig waren. Niet alleen de oproerpolitie, die over de hele rijweg verspreid stonden, ‘veilig’ achter hun staketsels, maar ook undercoveragenten die probeerden onopvallend in contact te blijven met de veiligheidsorganisaties.
Er waren nog betrekkelijk weinig betogers zodat de grote hoeveelheid aan journalisten en fotografen sterk opviel.
Stilaan begon iedereen zich klaar te maken voor de betoging: de speciale eenheden installeerden zich op de daken tegenover de Amerikaanse ambassade, de oproerpolitie pantserde zich en hielden hun matrakken in de aanslag, en natuurlijk, de grote opkomst van betogers kwam op gang.
Langs alle kanten kwamen er grote groepen manifestanten van verschillende leeftijden en nationaliteiten. Allen waren ze op de been om hun ongenoegen te uiten tegenover de corrupte politiek van de regering-Bush. Slogans als: “Tegen de oorlog voor het kapitaal” en “Bush not welcome” doken overal op.
Niet alleen studenten en kleinere organisaties waren present, ook politieke partijen als de PvdA, s.PA en Ecolo kwamen hun standpunten kracht bijzetten.
Als rond 18:00u het grootste deel van de 3.500 manifestanten is aangekomen werden er enkele minuten stilte gevraagd ter ere van de slachtoffers in Irak en andere onschuldige getroffenen van het Bush-fascisme.
Drie minuten lang was het enige wat men kon horen het ronken van de helikopter. Na dit ingetogen moment kon de manifestatie in al zijn glorie losbarsten.
Verschillende milieu –en mensenrechtenactivisten werden aan het woord gelaten. De boodschap was duidelijk: wij zijn niet akkoord met de huidige politiek van de Verenigde Staten en we willen een wereldwijde strijd tegen de klimaatsverandering.
Amnesty International beschuldigde Bush van een onaanvaardbare houding tegenover de internationaal goedgekeurde mensenrechten.
Als afsluiter hadden de organisatoren nog een laatste boodschap voor premier Guy Verhofstadt: Volg Bush niet naar het einde der tijden! Wacht niet op de Amerikaanse handtekening onder de Kyoto-akkoorden, die toch nooit zal komen! We will not follow Bush!



Teun De Voeght