arch/ive/ief (2000 - 2005)

Antwerpse Havenarbeiders leggen schip " in de rouw "
by ITF Inspectoraat België Tuesday, Feb. 22, 2005 at 6:46 PM

Zaterdag 19 februari 2005 werd er in Antwerpen op kaai 730 door de havenarbeidersvakbonden ACV Transcom en BTB actie gevoerd tegen de onder Panamese vlag varende MSC Scandinavia. Beide vakbonden zijn aangesloten bij ITF (International Transport Workers’ Federation). De eigenaar van het schip, de Duitse rederij Hansa Mare, weigert om de arbeidsvoorwaarden die ITF voorschrijft , op te volgen.

Antwerpse Havenarbei...
bannersift.jpg, image/jpeg, 600x309

Tijdens de actie werd het schip door de Belgische ITF Inspecteurs, Joris De Hert, Ben Verschueren en Christian Roos, om 14:00 uur bezocht. Er werden door de ITF Inspecteurs contacten met de rederij gelegd om toch nog tot een overeenkomst te komen. Toen bleek dat de rederij niet wilde onderhandelen,  werd het schip door de havenarbeiders  " in de rouw "  gelegd. Alle kraanploegen verwijderden zich van het schip en de laad- en losoperaties op het schip werden stilgelegd tot 22:00 uur. De actie maakt deel uit van een internationale actie tegen de MSC Scandinavia. In de Duitse havens Bremen en Hamburg, waar het schip eerder was, hebben ook daar de vakbonden een solidariteitsactie georganiseerd.

ITF en haar aangesloten transportvakbonden voeren sinds meer dan 50 jaar campagne tegen schepen die onder een “valse” vlag  (FOC) varen. Bemanningen van dergelijke schepen worden vaak tegen substandaardarbeidsvoorwaarden tewerkgesteld. Ze werken vaak voor een hongerloontje, werken in  slechte, onveilige arbeidsomstandigheden, hebben erbarmelijke leefomstandigheden aan boord en worden gestraft als ze beroep doen op hun vakbond.

Meer informatie over deze internationale “FOC” -campagne vind je op de ITF website: http://www.itf.org.uk