arch/ive/ief (2000 - 2005)

Walter Cornelis (LBC): "Het zal moeilijk liggen voor onze mensen"
by christophe callewaert Tuesday, Feb. 22, 2005 at 3:05 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- Er ligt een compromis over de grote lijnen van een sociaal akkoord in de zorgsector op tafel. Het is nu aan de achterban van bonden om zich daarover uit te spreken. Als de onderhandelaars van de vakbonden het fiat krijgen, zal er verder onderhandeld worden over de verdere uitwerking van het akkoord. De aangekondigde staking wordt in dat geval opgeschort.

Met dit compromis zou elke voltijdse werknemers in een rust-of ziekenhuis er jaarlijks 300 euro netto bij krijgen. De regering zou ook jaarlijks 150 euro per voltijdse werknemer storten in een aanvullend pensioenfonds. Tenslotte zouden oudere werknemers meer vrije dagen krijgen. Werknemers die op 58 blijven werken, zouden 22 extra vakantiedagen krijgen.

De socialistische bediendencentrale BBTK sprak zich vanmorgen al uit over het princiepsakkoord. “66 % vindt dat het kader dat nu op tafel ligt, verder onderhandeld kan worden. De staking wordt dus opgeschort,” zegt federaal secretaris van BBTK André Langenus. “De 150 euro per jaar voor de tweede pensioenpijler, komt neer op 14.000 euro extra voor een ganse loopbaan of wel 0,58 % van de loonmassa.” Langenus is ook niet ontevreden over de extra vakantiedagen die op tafel liggen, maar blijft toch voorzichtig. “We moeten waakzaam blijven. We mogen als sector niet misbruikt worden voor het eindeloopbaandebat dat er nog aankomt.” De vakbonden vrezen dat de regering met die 22 extra dagen voor werknemers van 58 vooral het brugpensioen wil ontmoedigen. Langenus vraagt dan ook dat het recht op brugpensioen vanaf 58 gebetonneerd in het akkoord komt te staan.

Walter Cornelis van de christelijke bediendencentrale LBC die zich pas vanavond over het compromis uitspreekt, is nog kritischer. “Werknemers van 45 krijgen niks. Op 50 komen er een paar dagen bij en op 52 nog een paar. Maar de grote brok ligt op die 58 jaar met de bedoeling om de mensen weg te houden van het brugpensioen. Men gebruikt hier dus de non-profit als pilootproject om het eindeloopbaandebat in te zetten.” Cornelis vreest dat men het brugpensioen financieel zal proberen te ontmoedigen. “En in dat geval is de prijs die de regering daarvoor betaalt – 22 extra vakantiedagen – wel zeer goedkoop. Er moet dus een duurdere prijs betaald worden. Maar dat is mijn persoonlijke mening. Ik weet niet wat onze mensen daarvan gaan zeggen, maar het zal moeilijk liggen.” LBC roept vanavond de militanten bijéén op een Staten-Generaal.

Ondertussen heeft ook de Algemene Centrale van het ABVV zich met een nipte meerderheid van 53 % uitgesproken voor het princiepsakkoord. De Algemene Centrale vraagt wel dat een definitief akkoord keiharde garanties biedt voor elke maatregel.