arch/ive/ief (2000 - 2005)

Een greep uit de 88 redenen om tegen Bush te zijn
by christophe callewaert Monday, Feb. 21, 2005 at 11:53 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- Elk van de 88 organisaties die het platform van de betoging ondertekenden, heeft zo wel zijn redenen om op straat te komen tegen de Amerikaanse president. De oorlog in Irak is wellicht de meest evidente, maar ook wat de mensenrechten en de vrouwenrechten betreft is er heel wat aan te merken op het Amerikaanse beleid.

Sofie De Graeve van het Vrouwen Overleg Komitee wiegt mee op de ritmes van Famba, de lesbische sambaband uit Gent. “Bush verzet zich met hart en ziel tegen abortus en dat heeft wereldwijd een negatieve invloed. De VS heeft de financiering voor het bevolkingsfonds van de Verenigde Naties stopgezet. Ook aan Aidsvoorlichting willen ze enkel geld geven als een vast percentage ook naar voorlichting over onthouding gaat. Organisaties die steun verlenen aan abortus krijgen helemaal geen geld meer.” Ook een oorlog brengt de vrouwenrechten zware schade toe, zegt Sofie De Graeve. “In Afghanistan ging men de vrouwen bevrijden, maar men heeft gewoon de ene dictatuur door de andere vervangen.” Is Sofie De Graeve dan echt niet gevoelig voor het charme-offensief van Bush. “Zijn compliment voor Greet Dekeyser is een goedkoop truukje daar trappen wij niet in. Het leven van vrouwen staat hier op het spel.”

Jan Brocatus, directeur van Amnesty International voert een klein leger in het oranje geklede jongeren aan. “Die oranje overalls staan natuurlijk voor Guantanamo. Het Amerikaanse gevangenenkamp op Cuba is zowat het symbool voor het beleid van een president die denkt boven het internationale recht te staan. Daar worden al meer dan 1000 dagen mensen gevangen gehouden zonder dat ze toegang hebben tot een advocaat en zonder dat er een aanklacht tegen hen bestaat. En in de tweede ambtstermijn lijkt er weinig te veranderen. Bush heeft al gezegd dat hij niet weet of er ooit een proces komt.”

Brocatus wil met deze actie de Europese leiders op hun verantwoordelijkheid wijzen. “Wij hebben niets tegen politieke banden tussen de VS en Europa, maar dan wel niet ten koste van de mensenrechten. De Belgische regering moet hier het been stijf houden.”