arch/ive/ief (2000 - 2005)

Ludo De Brabander: "Volgehouden protest haalt iets uit"
by christophe callewaert Monday, Feb. 21, 2005 at 10:47 PM

BRUSSEL -- Duizenden mensen betoogden maandagavond aan de Amerikaanse ambassade tegen de komst van Bush. Voor mede-organisator Ludo De Brabander is dat een bewijs dat nog altijd veel mensen gemotiveerd zijn om te protesteren tegen het beleid van de Amerikaanse president.

Moeilijk te schatten hoeveel mensen er deelgenomen hebben aan deze tweede grote protestactie naar aanleiding van het bezoek van Bush. Op een smalle strook aan de overkant van de Amerikaanse ambassade stonden enkele duizenden mensen opééngepakt. Ook Ludo De Brabander van Vrede durft er geen definitief cijfer op te plakken. “3500 hebben we daarnet nog omgeroepen, maar het waren er wellicht meer. In ieder geval was hier veel meer volk dan we verwacht hadden. Gezien het uur en de datum waren onze ambities bescheiden.”

Volgens De Brabander is het belangrijk dat de mensen blijven tonen dat ze niet akkoord zijn met de politieke visie van Bush zelfs als dat niet meteen invloed heeft op zijn beleid. “Door de herhaling zullen we uiteindelijk toch invloed hebben. Denk maar aan de grote wereldwijde betoging van 15 februari 2003. Die heeft toen een aantal landen over de streep getrokken. Zelfs Tony Blair heeft toen moeten toegeven dat hij het even moeilijk had. Maar uiteindelijk zal het toch van het Amerikaanse volk zelf afhangen.”

Dat Bush veranderd is, gelooft De Brabander niet. “Misschien is de verpakking wat anders, maar als je Condoleezza Rice bezig hoort over het fameuze lijstje van zes landen weet je dat er voor de rest niet zoveel veranderd is. De zogenaamde 'rough states' heten nu voorposten van de tirannie. Zelfs Bush insinueert dat een militair optreden tegen één van die landen niet uitgesloten is.”

Moet Europa dan alle avances van de Amerikaanse president afwijzen? “Wij zijn niet tegen toenadering zolang dat niet betekent dat Europa opschuift in de richting van de VS. Er moet een ander soort politiek. Eén waarin respect voor het internationaal recht centraal staat.”