arch/ive/ief (2000 - 2005)

Moet Europa ingaan op avances van Bush? Betogers vinden van niet
by christophe callewaert Monday, Feb. 21, 2005 at 1:21 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- “Allemaal anti-Amerikanen,” fulmineerde De Standaard-journaliste Mia Doornaert vanmorgen in Voor de dag (radio 1). Ze had het over de meer dan 1000 betogers die zondag op de trappen van de Beurs protesteerden tegen de komst van de Amerikaanse president. Misschien had ze toch beter de moeite gedaan om ook even te luisteren naar de argumenten van de betogers.

George Bush komt in Europa de plooien gladstrijken. De oorlog in Irak is voorbij. Het wereldwijde verzet er tegen lijkt weggeëbt. En ook de Amerikaanse president lijkt milder geworden. Maar van dat laatste zijn de betogers niet overtuigd. “O ja, een heel sympathiek mens als je hem bezig ziet op tv,” zegt Jacques Mevis van 11.11.11. “Maar aan zijn beleid is niet veel veranderd. Kyoto wordt geboycot. De oorlogslogica wordt voortgezet. De groot-industrie krijgt alle steun en havik Cheney is nog altijd vice-president.” Europa moet dus niet te snel bezwijken voor het charme-offensief. “De Belgische regering gaf twee jaar geleden een duidelijk signaal en speelde daarmee een belangrijke rol in het wereldwijde verzet. De druk om mee te doen met de VS groeit nu, maar de Belgische regering moet standhouden.”

“80 % van de Belgen was tegen die oorlog. De regering deed dus alleen wat de bevolking wou dat ze deed,” zegt Peter die actief is bij de ACV-jongeren. “Verhofstadt moet nu dus ook niet toegeven aan Bush. Anders moet hij maar eens proberen een pro-Bushbetoging te organiseren die evenveel volk lokt als deze actie.”

“Betogen blijft belangrijk,” zegt ook organisator Lieven De Cauter van het Brussels Tribunal. “Zeker nu Bush naar hier komt om Europa te verleiden om in zijn logica mee te stappen. Zijn oorlogspolitiek is misdadig en een inbreuk op de mensenrechten en het internationaal recht. Denk ook aan Guantanamo, het eerste officiële concentratiekamp sinds 1945 en de boycot van Kyoto waarmee ze het voortbestaan van deze planeet in gevaar brengen. Europa mag hier dus niet aan meedoen. Not in our name!”

Mevr. Doornaert luisteren?
by globalbrian Tuesday, Feb. 22, 2005 at 11:30 AM

Volgens mij was mevr. Doornaert daar niet eens, laat staan dat ze geluisterd zou hebben. Volgens mij stond lang voor het eerste protest voor haar al vast dat het weer om "blind amerikanisme" zou gaan.
Om zich een oordeel te vormen had ze niet ter plaatse hoeven te zijn. Ze had niet hoeven luisteren. Ze had de argumentatie van de organisatoren en deelnemende organisaties kunnen lezen, dat vergt slechts een paar muisklikjes (er is na. Dan had ze kunnen lezen dat de meerderheid van deze beweging helemaal niet anti-amerikaans is, maar tegen de neo-conservatieve en neo-liberale denktanks die het amerikaanse beleid dicteren. EN dat we daarmee solidair zijn met heel veel Amerikanen die zich daar tegen verzetten. Maar in de ogen van Bush en kornuiten is dat natuurlijk ook "blind anti-amerikanisme"... Maar ach, natuurlijk hoeft mevr. Doornaert zich al lang geen oordeel te vormen. Ze heeft er immers al één...