arch/ive/ief (2000 - 2005)

Kyoto
by Johan Byloos Sunday, Feb. 20, 2005 at 6:05 PM
Leuven

Een succesvol Kyoto leidt niet tot minder co2 uitstoot.

Als we door minder co2 uit te stoten onze luchtkwaliteit verbeteren en misschien ook nog een klimaatramp vermijden dan moeten we daar inspanningen voor leveren.

Ik krijg alléén geen antwoord op de volgende vraag : als door het succes van die maatregelen de wereldvraag naar fossiele brandstoffen zou dalen dan heeft dat, volgens de wet van vraag en aanbod, gevolgen voor de prijs van die fossiele brandstoffen. Hij zal dalen of alleszins minder snel stijgen bij een dalend aanbod.

Een hoge prijs is een aansporing om naar alternatieven te zoeken, een lage prijs is dat niet en zwengelt zelfs het verbruik aan.
Wie dus overschakelt op alternatieven wordt financieel gestraft want de prijs van fossiele brandstoffen zal beïnvloed worden.

Amerikanen worden met andere woorden beloond met lagere benzineprijzen als Europa succesvol overschakelt op alternatieven.

Er zijn genoeg argumenten om desondanks toch over te stappen, luchtkwaliteit bijvoorbeeld, maar het lijkt me ongeloofwaardig dat er op wereldschaal ook maar een gram minder co2 uitgestoten zal worden.
Ik denk dat de totale energieproductie zal stijgen en dat het aandeel van alternatieven daarin zal toenemen. Het verbruik van fossiele brandstoffen in absolute cijfers zal niet dalen.

De enige mogelijkheid lijkt me een alternatief dat per eenheid energie aanzienlijk goedkoper is dan fossiele brandstoffen. Hopelijk zetten Kyoto-inspanningen ons op het juiste spoor.