arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vakbonden tevreden over akkoord bij van Hool: de reacties
by christophe callewaert Friday, Feb. 18, 2005 at 4:48 PM
christophe@indymedia.be

KONINGSHOOIKT -- "Met enige fierheid kondigen wij aan dat er na drie weken intens actievoeren, stakingen en werkonderbrekingen een schitterend akkoord akkoord tot stand is gekomen." Het gemeenschappelijk vakbondsfront bij Van Hool haalt haar slag thuis. De reacties.


Luk De Bock
Vakbondssecretaris ACV-metaal

“Van Hool was een kokend potje. Wij voelen dat ongenoegen bij het personeel al jaren aan. De mensen voelen zich miskend. Het was tijd om daar paal en perk aan te stellen. Wij vroegen een stukje billijkheid. Na al die jaren hebben de werknemers ook recht op een deel van de winst. De directie heeft dat ongenoegen genegeerd. Van Hool en de werkgeversorganisatie Agoria wilden een akkoord op sectorniveau afwachten. Wij vonden dat een verkeerde benadering omdat het ongenoegen veel dieper zit. De vakbonden hebben altijd aangedrongen op onderhandelingen. Het is de directie die daar niet wou op in gaan. Dat heeft ook te maken met de druk van Agoria. Onze eisen waren nochtans niet overdreven en hielden rekening met de draagkracht van het bedrijf.

Dat dit conflict net bij Van Hool uitbarstte, is niet onbelangrijk. Van Hool is een grote speler die binnen de werkgeversorganisaties altijd zwaar op de rem gaat staan. Juist dat bedrijf gaat nu door de knieën en tekent buiten de sectoriële onderhandelingen om een akkoord dat hoger gaat dan wat er in het interprofessioneel akkoord staat. Ik denk dat hun stem nu wel wat minder luid zal klinken binnen Agoria. Het is ook een belangrijk signaal voor de werkgevers. Probeer niet steeds het onderste uit de kan te halen want dat levert alleen maar meer frustratie op. Dus ja, vandaag wordt de arrogantie van Van Hool voor een stuk afgestraft.

Bij de vorige CAO-onderhandelingen hebben wij geprobeerd om via dialoog iets binnen te halen. Maar op het laatste moment liet de directie ons weten dat er niet meer inzat dan het strikte minimum. Dat wilden we geen tweede keer laten gebeuren. Vanaf dan werd het vuurtje bij de werknemers aangewakkerd. Tot we ons sterk genoeg voelden om op straat te komen.”


Ivan Aerts
Vakbondssecretaris ABVV-metaal

“De eerste reacties zijn positief. De arbeiders zullen op heel korte termijn al financiële verbetering zien. Het ongenoegen zat heel diep, maar dit akkoord biedt een oplossing. Op drie van onze eisen is er een volwaardig antwoord gekomen. Voor één eis is er een alternatief gevonden.

De communicatie in het bedrijf loopt mank. Dat is een probleem van cultuur dat niet van de ene op de andere dag kan worden opgelost. Maar in het akkoord wordt een aanzet gegeven. Wij geven de directie drie jaar tijd om bij te sturen. Wij hebben onszelf buiten het sectorieel overleg geplaatst, maar dan wel enkel wat de loonafspraken betreft. Als er op andere punten nog iets uit de lucht valt, komt dat bovenop dit akkoord. Wat de loonafspraken betreft, zitten we met dit akkoord boven de loonnorm van 4,5 %. Gespreid over drie jaar halen we zelfs meer dan 6 %. De marges van het loonakkoord hebben we wel niet overdreven overschreden. Dit is voor het bedrijf niet onoverkomelijk.”


Frank Lingier
Vakbondssecretaris BBTK

“Er was een probleem met de manier waarop de directie omging met het personeel. De directie zal nu een nieuwe weg moeten inslaan. Dit conflict heeft natuurlijk ook wonden geslagen. Die zullen moeten helen. De directie zal moeten leren zorgzaam om te gaan met het personeel. Zo staat het ook in het akkoord. De sociaal bemiddelaar roept op om de sociale dialoog en het wederzijds respect en begrip te herstellen.”


Dominic Van Oosterwyck
Vakbondssecretaris LBC

“Dit akkoord is bijzonder belangrijk voor de bedienden. Dit hadden we nooit uit de sectoriële onderhandelingen kunnen halen. Met het interprofessioneel akkoord zit er voor de bedienden maar 0,2 % in. Hier krijgen ze 6 % gespreid over drie jaar. Het brugpensioen komt er jammer genoeg niet. Er is hier nog nooit één bediende op brugpensioen mogen gaan van de directie. Van Hool is op dat vlak uniek in heel België. Dit was dus zo'n principiële kwestie dat de werkgever niet wou buigen. Maar we hebben wel verkregen dat alle bedienden zonder beperking mogen genieten van tijdskrediet. Voor ons is dat een opstap. We hopen dat we dat kunnen verbeteren.

Dit is ook een schoon voorbeeld hoe de vakbonden via strijd iets kunnen realiseren. Het was een heel mooie strijd. Tijdens de laatste halvedagstaking legde 100 % van de arbeiders het werk neer. Bij de bedienden staakte meer dan 70 %. Uitzonderlijk als je weet dat de bedienden op Van Hool nooit op straat komen. Nu zagen we de participatie stijgen bij iedere actie. We hebben dat opgebouwd door de mensen te informeren met sterk inhoudelijke pamfletten. De syndicale afgevaardigden hebben prachtig werk geleverd. En dan was er ook nog eens de fenomenale steun van de arbeiders.”