arch/ive/ief (2000 - 2005)

Bush remt emancipatie Amerikaanse holebi’s af
by Isha Van Alsenoy Friday, Feb. 18, 2005 at 3:03 PM

Op 21 en 22 februari 2005 brengt de Amerikaanse president George W. Bush een bezoek aan Brussel. De Holebifederatie wil bij deze gelegenheid Bush aanklagen voor zijn pogingen om het huwelijk in de grondwet voor te behouden voor man en vrouw. Holebi-activisten moeten de ruimte krijgen om te strijden voor gelijke rechten. Ook Amerikaanse holebi’s moeten de mogelijkheid krijgen om hun relatie te officialiseren.

<table cellpadding="10" cellspacing="10" border="0" width="600">
<tr>
<td>
<div align="left">
Eerdere pogingen van Bush om de grondwet te wijzigen zodat het huwelijk voorbehouden blijft voor man en vrouw, hebben nog niets opgeleverd. Bij zijn herverkiezing vorige herfst heeft Bush echter aangekondigd dat hij in zijn tweede ambtstermijn voluit gaat om de wetswijziging door te voeren. In de VS kunnen holebikoppels voorlopig alleen in de staat Massachusetts trouwen. Hun huwelijk wordt echter niet automatisch erkend door alle andere staten noch op federaal niveau.

De Holebifederatie betreurt dat Bush in deze materie niet de soevereiniteit van de staten wil respecteren zodat elke staat voor zich kan beslissen of ze wel of niet een burgerlijk huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht wil mogelijk maken.

In België kunnen holebi’s trouwen sinds juni 2003. Tussen de openstelling van het huwelijk en de eerste stappen om holebikoppels officieel te erkennen, zijn bijna 10 jaar verlopen. De Holebifederatie hoopt dat de activisten in de Verenigde Staten ook de kans krijgen om te strijden voor het homohuwelijk zonder dat “de machtigste man van de wereld” hen een hak zet.

De lesbisch-feministische actie-sambagroep FAMBA zal de protestactie op 21 februari (17.30 uur) aan de Amerikaanse ambassade tegen de aanwezigheid van president George W. Bush in Brussel muzikaal ondersteunen.

</div>
</td>
</tr>
</table>