arch/ive/ief (2000 - 2005)

Werknemers bij Van Hool halen hun slag thuis
by christophe callewaert Friday, Feb. 18, 2005 at 2:56 PM
christophe@indymedia.be

KONINGSHOOIKT -- Vakbonden en directie bij busbouwer Van Hool in Koningshooikt hebben donderdagavond een sociaal akkoord bereikt. De directie doet toegevingen op alle punten die de bonden hadden aangekaart. Het akkoord moet een einde maken aan drie weken van sociale onrust in het bedrijf.

Werknemers bij Van H...
dsc_6456_500.jpg, image/jpeg, 499x332

Glunderende gezichten aan de poort van Van Hool in Koningshooikt bij Lier. Het gemeenschappelijk vakbondsfront heeft iets te vieren. Na drie weken actie voeren, ging de directie van Van Hool door de knieën. De vakbonden hadden eind vorig jaar een eisenbundel opgesteld omdat ze vonden dat het tijd werd dat het personeel ook eens de vruchten kon plukken van de winst die het bedrijf maakt. Ze vroegen voor de werknemers een verhoging van de maaltijdcheque, een anciënniteitsvergoeding, de mogelijkheid om de arbeidsduurverminderingsdagen op te nemen naar eigen keuze. Die eisen zijn grotendeels ingewilligd.

De maaltijdcheques worden vanaf 1 februari met anderhalve euro verhoogd. Vanaf 2007 krijgen de werknemers die meer dan 15 jaar op het bedrijf werken om de vijf jaar een bijkomende opslag. De arbeidsduurverminderingsdagen mogen in de toekomst ook op maandag en vrijdag worden opgenomen.

Alleen op het punt van het brugpensioen voor bedienden wou de directie niet buigen. Er komt wel een eindeloopbaanregeling waardoor bedienden vanaf 58 onbeperkt kunnen kiezen om via tijdskrediet minder te gaan werken.

Dit akkoord moet nu een einde maken aan de aanslepende sociale onrust. De directie weigerde lang om met de bonden te onderhandelen. Gesteund door werkgeversorganisatie Agoria wilde de direcite van van Hool de sectoriële onderhandelingen afwachten. Volgens de bonden was dat een verkeerde benadering omdat het ongenoegen dieper zat. Dit is het resultaat van 30 jaar frustratie, bleven zij herhalen. Uiteindelijk was het de sociaal bemiddelaar, aangesteld door de minister van Arbeid, die de twee partijen rond de tafel kreeg. Na 12 uur onderhandelen lag dit akkoord op tafel.