arch/ive/ief (2000 - 2005)

NOS berichtgeving tav Israelische huisvernietigingen
by Astrid Essed Friday, Feb. 18, 2005 at 5:14 AM

In haar berichtgeving tav het besluit van de Israelische minister van Defensie, Mofaz tot beeindiging van de Palestijnse huisvernietigingen, maakt de NOS teletekstredactie zich schuldig aan tendentieuze en onvolledige berichtgeving.

Aan de teletekstredactie van de NOS

Geachte Redactie,

Ik wil graag uw aandacht vragen voor het volgende:
In uw berichtgeving dd 17-2 vermeldt u, dat de Israelische minister van Defensie, Mofaz, het Israelische leger heeft opgedragen het slopen van huizen van Palestijnse daders van anti-Israelische aanslagen te beeindigen.
U vervolgt uw berichtgeving met de mededeling, dat volgens een eerder onderzoek van het Israelische leger vernietiging van huizen de Palestijnen niet afschrikt van het plegen van aanslagen.
U eindigt uw berichtgeving met de mededeling, dat het Israelische leger tot vorig jaar zomer 270 huizen vernietigde van familieleden van Palestijnse daders van aanslagen, vooral op de Westelijke Jordaanoever.

Met deze wijze van berichtgeving maakt u zich schuldig aan tendentieuze en onvolledige berichtgeving uwerzijds, hetgeen in strijd is met uw journalistieke verplichting tot het vermelden van objectieve en volledige berichtgeving.
Enerzijds wekt u door het ontbreken van kritische achtergrondinformatie alsmede uw tendentieuze wijze van formulering de indruk, dat het al dan niet legitieme karakter van deze huizenvernietigingen een kwestie van interpretatie is, hetgeen niet het geval is.
Anderszijds kan door uw onvolledige berichtgeving ten onrechte de indruk bij het teletektslezende publiek ontstaan, dat deze huisvernietigingen tot vorig jaar zomer plaatsvonden, hetgeen evenmin het geval is.

Tendentieus woordgebruik:

In uw nieuwsberichtgeving refereert u niet alleen aan het ''slopen'' van Palestijnse huizen, hetgeen een legitiem karakter suggereert, daarenboven bestempelt u de Israelische huisvernietigingen als '' een omstreden afschrikkingspraktijk'', hetgeen eveneens ten onrechte ruimte openlaat voor een interpretatieverschil tav het al dan niet legale karakter ervan.

Te uwer informatie:

Zoals u ongetwijfeld zult weten zijn nog afgezien van het inhumane karakter in dezen, deze door het Israelische leger toegepaste vernietigingen van huizen van zowel echte of vermeende Palestijnse verantwoordelijken voor aanslagen alsmede de vernietiging van de huizen van hun familieleden in strijd met het Internationaal Recht, dat niet alleen de vernietiging cq onteigening van land, bezittingen en huizen van ''beschermde personen'' [mensen, die leven onder een bezetting] verbiedt [artikel 53, 4e Conventie van Geneve], maar eveneens een collectieve straf verbiedt [artikel 33. 4e Conventie van Geneve] waarbij sprake is in geval van de vernietiging van de huizen van familieleden van de echte of vermeende daders.

Terecht hebben deze huisvernietigingen dan ook geleid tot brede internationale protesten, niet alleen van mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty International http://www.amnesty.org], Human Rights Watch [http://www.hrw.org], het Rode Kruis [http://www.icrc.org] alsmede van de Secretaris-Generaal Kofi Annan, maar eveneens van een groot aantal internationale en Europese politici waaronder premier Balkenende, die vorig jaar nog deze acties terecht heeft bestempeld als illegaal.
Het zou dan ook aanbeveling verdienen wanneer u hiervan tevens melding maakt in uw berichtgeving, hetgeen wel door uw Belgische teletekstcollega's gedaan wordt.

Onvollledige berichtgeving tav duur huisvernietigingen:

Tevens vermeldt u in uw berichtgeving, dat het Israelische leger tot vorig jaar zomer 270 huizen van familieleden van echte of vermeende aanslagplegers heeft vernietigd, waaruit de indruk zou kunnen ontstaan, dat er na vorig jaar zomer geen sprake meer was van huisvernietiging, hetgeen genendele het geval is.

Te uwer informatie:

Zo is er in de periode vanaf 2 october tot 25 december sprake geweest van het vernietigen van meer dan 486 Palestijnse huizen met als gevolg enkele duizenden daklozen.
Ook in de maanden januari en februari is er sprake geweest van huisvernietigingen.

Het verdient dan ook aanbeveling, dat u zich bij een volgende berichtgeving over dit onderwerp tevens zult willen baseren op bovenstaande achtergrondinformatie, die gemakkelijk is te controleren via de u ten dienste staande internationale persbureaus, alsmede de websites van reeds genoemde internationaal gerennommeerde mensenrechtenorganisaties als Amnesty International [http://www.amnesty.org], Human Rights Watch [http://www.hrw.org], de website van het Rode Kruis [http://www.icrc.org waarop u tevens de volledige inhoud van de 4e Conventie van Geneve aantreft], alsmede de website van de Verenigde Naties [http://www.un.org]

Een en ander zal bijdragen aan een eerlijke en objectieve berichtgeving, hetgeen uw journalistieke taak is tegenover het teletekstlezende publiek.

Vriendelijke groeten
Astrid Essed
Amsterdam