arch/ive/ief (2000 - 2005)

Ontwikkelingssamenwerking is geen ruilmiddel
by 11.11.11 Thursday, Feb. 17, 2005 at 3:18 PM

België heeft zich verbonden tot een “Institutioneel Forum” om een nieuwe staatshervorming voor te bereiden. Wij vrezen dat binnen deze onderhandelingen de defederalisering van ontwikkelingssamenwerking weerom als ruilmiddel zal gebruikt worden om tot een politiek akkoord te komen. De ondertekenende organisaties willen nogmaals benadrukken dat ontwikkelingssamenwerking onder geen enkele voorwaarde kan dienen als pasmunt om institutionele communautaire problemen te regelen.

Ontwikkelingssamenwerking is een instrument van rechtvaardigheid en internationale solidariteit. Via het ontwikkelingsbeleid neemt België haar verantwoordelijkheid op ten aanzien van het Zuiden. Het gaat dus om een essentieel onderdeel van de politiek van een land, en moet steeds onderwerp zijn van debat en van democratische beslissingen. Wij willen ten alle koste vermijden dat de toekomst van onze ontwikkelingssamenwerking aan een dergelijk debat ontsnapt. Te meer omdat ons land een lange traditie kent van ngo-betrokkenheid, zowel in de ontwikkeling als in de uitvoering van ontwikkelingsprogramma’s.

Binnen de sector ontwikkelingssamenwerking spreekt een grote meerderheid (meer dan 80%) – evenals andere nationale en internationale actoren – zich uit tegen een defederalisering van ontwikkelingssamenwerking. Die defederalisering zal immers leiden tot een splitsing van verantwoordelijkheden en middelen en bijgevolg tot een mindere doeltreffendheid. Wij geloven dat een federale overheid de coherentie moet blijven verzekeren, en hiervoor over de nodige financiële middelen moet beschikken.

De Belgische overheid heeft zich ertoe verbonden ten laatste tegen 2010 het budget Ontwikkelingssamenwerking op 0,7% van het BNP te brengen. Wij herinneren de overheid aan deze belofte en wij geloven dat de regionale overheden hieraan kunnen meewerken, door op basis van complementariteit, extra financiële middelen in te zetten voor ontwikkelingssamenwerking.
Wij dringen er dan ook bij de politieke leiders op aan om de belangen van het Zuiden voorop te stellen en ontwikkelingssamenwerking niet als ruilmiddel te gebruiken.

Ondertekenende organisaties:
Coprogram: www.coprogram.be – Acodev: www.acodev.be – Koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging 11.11.11: www.11.be – Damiaanactie: www.damiaanactie.be – Oxfam Solidariteit: www.oxfamsol.be– Artsen Zonder Grenzen: www.azg.be – Handicap International: www.handicap-international.be –  Caritas : www.caritas-int.be – CNCD : www.cncd.be - Wereldsolidariteit : http://www.wsm.be