arch/ive/ief (2000 - 2005)

Nieuwe aantijgingen tegen ex-topman van Picanol Jan Coene verbazen vakbonden niet
by christophe callewaert Thursday, Feb. 17, 2005 at 1:35 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- Voormalig Picanol-topman Jan Coene was niet alleen de duurste manager van Belgiƫ, hij zou nu ook verwikkeld zijn in een fraudezaak. Valse facturen ter waarde van bijna 750.000 euro leiden naar twee consultancybedrijven waar Coene zelf aan verbonden is. Voor de vakbonden nog maar eens een bewijs dat Coene niet zuiver op de graat is.


Werknemers van Picanol op de betoging
van 21 december (foto han soete)

Het is het boekhoud- en revisorenkantoor PricewaterhouseCooper dat de feiten aan het licht bracht. In de periode van 2001 en 2003 hebben twee bedrijven waar Coene aan verbonden is facturen ter waarde van 743.146,84 euro opgesteld voor verstrekte adviezen. Maar voor dat bedrag zou er geen enkele prestatie geleverd zijn. Coene moest eerder al ontslag nemen toen zijn omstreden verloningspakket aan het licht kwam. In totaal had hij tijdens zijn diensttijd bij weefgetouwenbouwer Picanol 25 miljoen euro moeten opstrijken.

Voor ACV-hoofddelegee Stefaan Williams vormen de nieuwe feiten een bewijs dat Jan Coene niet zuiver op de graat is. “Een hoop mensen bleef volhouden dat er Jan Coene eigenlijk niets te verwijten viel en dat de schuld bij anderen lag. Het ging zelfs zo ver dat men Coene begon te zien als een slachtoffer,” aldus Williams. Sommige perscommentaren wijzen dan in de richting van de familie Steverlynck. Emmanuel (Manu) Steverlynck, de 83-jarige vader van de voormalige vorzitter Patrick, zou volgens De Standaard al jaren op de rug van de onderneming leven. Zo worden jachtpartijen en de kosten van het kasteel van de tak Steverlynck afgewenteld worden op Picanol.

“Het personeel ziet dat niet zo zwart/wit,” zegt Stefaan Williams. “De textielwereld bestaat nu eenmaal uit familiebedrijven. Het zijn die families die de weefgetouwen kopen en hun telgen staan er nu eenmaal op om ontvangen te worden op het kasteel. Ook die jachtpartijen komen zo ten goede aan het bedrijf. Ok, de familie is niet helemaal zuiver. Een zwembad laten onderhouden door de firma is misbruik. Maar het is duidelijk dat in de eerste plaats Coene boter op het hoofd heeft en dat hij het is die de familie Steverlynck rond zijn vinger draaide.”

Managers
Het bedrijf maakte woensdag ook een nieuwe reorganisatie bekend. “Die heeft te maken met zaken die Coene heeft opgestart in het buitenland,” zegt Stefaan Williams. “Coene ging de wereld veranderen en had grootse plannen met servicecenters in Bangkok, Brazilië, .... De centers zijn volledig verlieslatend en worden nu terug afgebouwd. Dat zal geen gevolgen hebben voor de werkgelegenheid in België. Wereldwijd zouden er 30 jobs worden geschrapt waarvan een groot deel managerfuncties. Coene was ook heel sterk in het creëren van dergelijke functies.”

Stefaan Williams hoopt dat de zaak-Coene nu zo snel mogelijk kan afgehandeld worden. “Er werken nog duizend arbeiders en die jobs moeten we veilig stellen. De minderheidsaandeelhouders van Deminor hebben goed werk geleverd door de zaak-Coene bloot te leggen. Maar als ze nu verder op de kap van het bedrijf blijven zitten, zal dat ten koste gaan van het bedrijf. Het blijven tenslotte aandeelhouders die zoveel mogelijk geld naar zich toe willen zien vloeien.”