arch/ive/ief (2000 - 2005)

Sociaal bemiddelaar brengt bonden en directie bij Van Hool terug rond de tafel
by christophe callewaert Wednesday, Feb. 16, 2005 at 7:29 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- Donderdag zitten de bonden en de directie van busbouwer Van Hool terug rond de tafel. De regering wil dit conflict zo snel mogelijk van de baan en stelde een sociaal bemiddelaar aan. In afwachting van de resultaten van de nieuwe onderhandelingen schorten de bonden hun acties op.

Maandag heeft de federale minister van Arbeid Freya Vandenbossche een sociaal bemiddelaar aangesteld. Hij moet een oplossing zoeken voor het conflict dat nu al enkele maanden aansleept. Na gesprekken met de vakbonden en de directie van Van Hool ziet de sociaal bemidelaar een opening. Hij nodigt beide partijen uit om opnieuw rond de tafel te zitten. De onderhandelingen zullen donderdag plaats vinden in de kantoren van de werkgeversorganisatie Agoria in Antwerpen.

Eerdere gesprekken bij Van Hool leverden geen resultaat op. De werknemers voeren al enkele maanden actie voor hun eisenbundel, maar de directie blijft voorlopig het been stijf houden. Volgens die directie lopen de vakbonden vooruit op de onderhandelingen op sectorieel niveau. De bonden zeggen dat hun eisen daar niks mee te maken hebben en dat de acties het resultaat zijn van 20 jaar frustratie.

Woensdag werd er nog een halve dag gestaakt. De staking van vrijdag gaat niet door. “We schorten de geplande staking op zodat de gesprekken in alle sereniteit kunnen plaatsvinden,” zegt vakbondsman Dominic Van Oosterwyck van de christelijke bediendencentrale.

Zie ook eerdere berichtgeving:
# [Staking Van Hool] Bonden proberen 20 jaar frustratie weg te werken bij Van Hool
# Directie Van Hool wil enkel met bedienden en arbeiders apart onderhandelen
# Wim Verhoeven (ACV Van Hool) over het paternalisme van de familie Van Hool
# Na mislukken onderhandelingen gaan bonden bij Van Hool opnieuw staken
# Nieuwe stakingsactie bij Van Hool goed opgevolgd