arch/ive/ief (2000 - 2005)

Werkzekerheid voor de werkers van SAPPI Lanaken !
by Stefan Roumen Monday, Feb. 14, 2005 at 7:14 PM
stefan.roumen@pandora.be

Op de hoogte gebracht dat er een stakingsdag gehouden zou worden op Sappi in Lanaken trok ik om 05.00 u. ’s morgens naar het piket. De sfeer was er goed, er was slechts één opdringerige werkwillige, alle andere arbeiders bleven buiten de poort. Sommigen waren een beetje verwonderd, anderen verrast, maar de vakbondsactie werd goed opgevolgd. De meeste arbeiders wisten echter al langer dat er iets broeit in het bedrijf, want onzekerheid en spanning gaan op de werkvloer niet onopgemerkt voorbij. Een afgevaardigde van ACV trachtte rond acht uur de arbeiders van de morgenshift op te stoken tegen het ABVV in een ultieme poging verdeeldheid te zaaien, maar slaagde daar door het kordate optreden van een paar ABVV-militanten nauwelijks in.

Hoe kwam het bij Sappi zo ver dat de vakbond zich verplicht zag een – weliswaar in tijd beperkte - staking uit te roepen ?

Het ABVV wil garanties afdwingen voor werkzekerheid, garanties die verder gaan dan de huidige CAO-regel. Zij willen werkzekerheid, omschreven voor het aantal arbeiders en voor een periode van 2 jaar. Vastgelegd in een Collectieve Arbeidsovereenkomst, gegarandeerd door de directie. Op 24 januari zegde Sappi dit toe, maar is er de volgende onderhandelingsronde op 09/02 op teruggekomen. Daarnaast zijn de maatregelen die het management nu voorstelt, slechts een zeer gedeeltelijk terug opvullen van vaste banen die de laatste 2 jaar verloren zijn gegaan. Met deze waarschuwingsactie – die qua duur voorlopig werd vastgesteld op één dag – trachten de werkers nu aan te tonen dat het hun menens is met hun jobs.

Iedere arbeider en bediende die bij S appi werkt is bezorgd voor zijn of haar job. En daar zijn redenen voor:

- Sinds juli vorig jaar zijn achtereenvolgens vier afdelingen onder de hakbijl gegaan met telkens verlies aan jobs (op termijn 25 à 30 minder). In januari werd weer een aankondiging – de zoveelste op rij – gedaan voor 5 jobs. Wat gaat het volgende zijn, vraagt iedereen zich af ? Het ABVV wil deze carrousel laten stoppen.
- Sinds bijna twee jaar wordt personeel dat uit dienst gaat (bruggepensioneerden, ontslagen, pensioen,…) nog nauwelijks vervangen, in het beste geval opgevuld door niet-vast personeel. Wij willen een opvulling door middel van vaste contracten.
- Het aantal vaste jobs vermindert en verschuift naar slechtere niet-vaste jobs. In één bedrijfsafdeling, de formaten, wil men de vaste arbeiders vervangen door tijdelijken.
- Het ABVV wil de omzetting van tijdelijke contracten naar vaste aan alle jobs aan de papiermachine.
- Op vele plaatsen in het bedrijf gaan door die personeelspolitiek de arbeidsvoorwaarden (opvangen van afwezigheden, verlofopname, werkorganisatie, …) er op achteruit. Wij willen hier een halt aan toeroepen.

Sinds de directeurswissel vorig jaar laat het management geen gelegenheid voorbij gaan om te zeggen en te schrijven dat Sappi verder wil gaan met het schrappen van jobs. En de daad wordt bij het woord gevoegd.

De directie in Lanaken verschuilt zich daarbij achter de Sappi-groep. De aandeelhouders van deze Zuid-Afrikaanse multinational willen inderdaad 15 % winst maken jaarlijks, een volledig irrealistisch cijfer, dat in de verste verte niet gehaald wordt. In China heeft Sappi een participatie genomen in de bouw van een nieuwe papierfabriek. En dat moet betaald worden. Het prijskaartje wordt doorgerekend aan de Sappi-vestigingen: nauwelijks geld voor investeringen, overal besparingen, afbraak van jobs, … De globalisering, nietwaar?

Voeg hier nog de opstelling van het management aan toe sinds de directeurswissel vorig jaar (in vraag stellen van in het bedrijf gegroeide gewoonten, controle, regels om de regels, betutteling, insinuaties over ziekteverzuim, schoolmeesterachtig gedoe tegenover slachtoffers van arbeidsongevallen, kritiek op eet- en leefgewoonten van arbeiders,…) met een totaal gebrek aan respect voor de arbeiders, en je hebt een explosieve cocktail.

De ABBV-militanten hebben, na ruime discussie met het arbeiderspersoneel, hun syndicale afgevaardigden opgedragen voor die werkzekerheid op te komen: in de onderhandelingen op 09/02, en als daar niet voldoende uitkwam, door actie op gang te brengen. Daarom werd er vandaag een verwittigingsstaking gehouden.




overal 't zelfde !
by raf verbeke Monday, Feb. 14, 2005 at 7:29 PM
carineraf@pandora.be 0497/23.07.60.

Overal 't zelfde !!!!