arch/ive/ief (2000 - 2005)

Directie AGC Automotive kondigt nieuwe dwangsommen en ontslag delegees aan
by christophe callewaert Friday, Feb. 11, 2005 at 5:10 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- Het conflict bij AGC Automotive (ex-Splintex) neemt een nieuwe dramatische wending. Gisteren kondigde de directie een verhoging van de dwangsom aan en het ontslag van de delegees van het ABVV. Ze deed dat op het moment dat de onderhandelingen na veertien dagen in een laatste rechte lijn zaten.

Sinds veertien dagen onderhandelen de vakbonden en directie van ruitenbouwer AGC Automotive in alle stilte over een mogelijk akkoord. De directie wil 284 van de 800 banen schrappen. De werknemers verzetten zich tegen die herstructureringsplannen en begonnen op 2 december een staking die enkele dagen geleden haar tiende week inging. Gisteren wilden de twee partijen onderhandelen tot de finish, maar na de aankondiging van de directie werd het overleg afgebroken.

“Plots kondigde de directie aan dat er een nieuwe dwangsom van 7500 euro was en dat er bij de delegees van het ABVV koppen moesten rollen. Voor ons is het onmogelijk om in die omstandigheden rond de tafel te zitten,” zegt ABVV-secretaris Paul Lootens. Een eerdere dwangsom van 5000 euro per arbeider die verhinderd werd aan het werk te gaan, was al op veel protest van de vakbonden onthaald.

Ook het gerucht dat de directie van plan is de strijdbare delegees te ontslaan, circuleert al een tijdje. “Maar het is nooit zo openlijk meegedeeld,” zegt Paul Lootens. “Je moet je dat voorstellen: wij maken ons op voor de laatste rechte lijn van de onderhandelingen en plots komt die aankondiging. Ze weten perfect dat dit voor ons onaanvaardbaar is.”

Naar de motieven van die zet is het gissen. “Het is op zijn minst onverantwoord,” zegt Paul Lootens. “Maar als het de bedoeling is om ons op de knieën te krijgen, dan is het duidelijk dat zij geen oplossing willen zonder winnaars en verliezers zoals we die de afgelopen weken hebben proberen te zoeken.”

Moreel
“Onaanvaardbaar”, zegt ook ABVV-hoofddelegee Guiseppe Bordenga. “De directie toont nog maar eens dat ze niet wil dat er schot komt in de zaak.” Bordenga noemt de houding van de directie een nieuwe aanval op de syndicale vrijheden. Volgens Bordenga zat er een tekst in de pijplijn die de bonden wilden voorleggen aan de werknemers. De afgelopen veertien dagen werd er onderhandeld over brugpensioen, herverdeling van de arbeid via tijdskrediet en premies voor vrijwillige vertrekkers. De bonden proberen het aantal ontslagen naar beneden te brengen.

“Ondanks die nieuwe klap blijft het moreel aan het piket goed,” zegt Guiseppe Bordenga. “Gisterenavond wisten we nog 150 mensen te mobiliseren voor een avondprogramma.” De stakende arbeiders kunnen ook nog altijd rekenen op de solidariteit van mensen uit de regio en delegaties uit andere bedrijven.