arch/ive/ief (2000 - 2005)

IPA: BBTK spreekt zich uit over de besluitvorming bij ACV en ABVV
by Robert M. Friday, Feb. 11, 2005 at 12:26 PM

Een paar dagen nadat bekend werd dat het ABVV met 52% heeft tegengestemd en het ACV met 75 % voor, laat de BBTK in een omzendbrief naar zijn afdelingen weten hoe die percentages precies tot stand zijn gekomen. M.a.w. de - vermoedelijke -waarheid achter de cijfers...

Enkele bedenkingen van de BBTK aangaande de stemming (bij ACV en ABVV) over het IPA

1. De regering legt zwaar de nadruk op het feit dat een zeer ruime meerderheid van werknemers het interprofessioneel akkoord heeft goedgekeurd.
De interprofessionele vertegenwoordigers, zowel bij het ACV als bij het ABVV, zullen deze uitlatingen niet nuanceren: zij hebben er op de een of andere manier toe bijgedragen dat dit beeld werd gecreëerd.

2. Zowel voor het ACV als voor het ABVV werden de stemmen beïnvloed door de actieve deelname van de openbare diensten aan de stemming. De traditie dat de openbare diensten zich onthouden, is niet langer gebruikelijk.
De beloften van de Regering dat ze het probleem van de syndicale premies van de openbare diensten zou oplossen, hebben de bepaling van hun standpunt misschien beïnvloed.
Het ACV, de ACOD en de christelijke onderwijscentrales hebben 100% vóór het akkoord gestemd. De stemmen tegen het akkoord van 3 gewestelijke ACV-afdelingen in Wallonië (Luik, La Louvière-Bergen, Waals-Brabant) werden door de centrales niet meegedeeld.
Bij het ABVV heeft de ACOD, die ± 20% van het ABVV vertegenwoordigt, met bijna 80 % (79,9%) vóór het akkoord gestemd.
Het merendeel van de werknemers van de openbare-dienstencentrales is niet rechtstreeks betrokken bij dit akkoord noch bij de sectorale onderhandelingen die hieruit voortvloeien.

3. Bij het ACV hebben alle centrales en bijna alle interprofessionele afdelingen hun stem uitgebracht door een meerderheidsstandpunt om te vormen in een unaniem standpunt. Zo hebben in Vlaanderen alle interprofessionele gewestelijke afdelingen 100 % vóór het akkoord gestemd, behalve de gewestelijke afdeling van Turnhout. In dit geval werden de stemmen van de LBC en Transcom niet doorgegeven. Het is waarschijnlijk om die reden dat de LBC zijn stem van 81 % tegen in 100 % tegen heeft veranderd. De andere ACV-centrales hebben allen 100 % vóór gestemd, met uitzondering van de CNE en Transcom. Zo hebben de metaalbewerkers van het ACV de stemmen tegen het akkoord, bijvoorbeeld die van de metaalbewerkers van Luik, niet doorgegeven.
Met dit mechanisme werd de meerderheid van de stemmen vóór het interprofessioneel akkoord versterkt.