arch/ive/ief (2000 - 2005)

Documentaire: The power of nightmares
by jo smets Friday, Feb. 11, 2005 at 8:46 AM

Screening van de kritische documentaire van Adam Curtis (BBC) 'the power of nightmares', in het film-plateau, op 28/02 en 03/03

op maandag 28 februari en op donderdag 3 maart vertoont jigsaw circus de kritische documentaire van Adam Curtis, BBC, 'the power of nightmares'.

Op donderdag 3 maart komt de schrijver, producer en verteller adam curtis zelf naar gent. Hij zal uitleg geven over hoe zijn trilogie tot stand kwam, en hoe de web site van de bbc overspoeld werd met meer dan 2.000 commentaren van kijkers. Een aantal van de reacties, en curtis' antwoord kun je lezen op bbc- power of nightmares debate

De documentaire werd voor het eerst vertoond op bbc two in november 2004 en midden januari 2005. Ze toont dat de bedreiging van een verborgen en goed georganiseerd terroristisch netwerk een illusie is. De documentaire is dankzij curtis’ karakteristiek gebruik van muziek en filmbeelden een messcherp onderzoek naar hoe politici als tony blair en george bush onze angsten exploiteren om hun invloed op de samenleving te laten gelden.

Op maandag 28 februari vertonen we de volledige cyclus van drie delen in het film-plateau om resp. 20u, 21.15u en 22.30.

20.00. part one : : baby it's cold outside
Schetst de wortels van het moderne neo-conservatisme en van de radicale islamitische bewegingen na wo2.
21.15. part two : : the phantom victory
Onderzoekt hoe deze twee groepen elkaar vonden in hun strijd tegen hun gemeenschappelijke vijand: de ussr in afghanistan.
22.30. part three : : the shadows in the caves
Bekijkt hoe neo-conservatieven in de nasleep van 9-11 het beeld van de radicale islamieten herconstrueerden naar het beeld van hun vorige vijand, de sovjetunie.

Op donderdag 22.30 zal curtis zelf aanwezig zijn (hij ging er eerst maandag al bij zijn, maar zijn agenda werd omgegooid, en daardoor ook de onze). Op donderdag hervertonen we de eerste twee delen, die ook de hoogste analytisch-historisch waarde bezitten, met hun ontwarring van de historische pistes na WOII, van Nasser tot Sadat, van Truman tot Reagan, van de extreme neo-liberale ideologie van Leo Strauss tot het neo-conservatisme van Paul Wolfowitz.

Curtis maakt een nieuw soort lange documentaires, meestal als drie- of vierluiken, waarin hij eigen materiaal verknipt met archiefbeelden, filmbeelden en een uitgekiende soundtrack. Hij brak door in het begin van de jaren negentig met 'Pandora's Box' en 'The Living Dead'.
Voor de power of nightmares gebruikt hij o.a. fragmenten van john carpenter (the prince of darkness; halloween), brian eno, charles ives (5de beweging van 2de symfonie; central park in the dark), ennio morricone (investigation of a citizen above suspicion), shostakovich (1ste ballet suite), tot en met samples uit de archieven van de band skinny puppy.

derde deel
by olivier braet Friday, Feb. 11, 2005 at 11:22 AM

Het derde deel is eigenlijk de grootste eye-opener. Het toont overduidelijk dat er geen goed georganiseerd netwerk is van terroristen. Zelfs de naam Al-Qaeda is een etiket van de Amerikaanse regering, en de naam werd door Bin Laden nooit gebruikt voor 11/09.

Bin Laden komt uit de documentaire naar voor als een slecht georganiseerde opportunist die zelfs acteurs moest inhuren om als 'gewapende strijders' te figureren in zijn propaganda video's.

De terroristen die werden opgeleid in de Afghaanse trainingskampen, en momenteel in Guantanamo zitten, waren niet opgeleid voor internationaal terrorisme, maar voor de strijd in Kashmir en Tsjetjenië. De terroristische aanslagen van 11-sept. zijn het werk van een minuscule, geradicaliseerde kliek, maar geenszins deel van een bewust uitgewerkt programma van internatinaal terrorisme.

De bewijslast tegen de leden van de 'terroristische cellen' is uiterst zwak: Voor geen enkele van de +/- 600 gearresteerde verdachten in het V.K. is men er in geslaagd om duidelijke bewijze te verzamelen over terrotistische activiteiten. Een amateur video in Disneyland is geinterpreteerd als een trainingsvideo voor terroristen. De krabbels van een geesteszieke man werden geinterpreteerd als een aanvalsplan op een Amerikaanse luchtbasis in Duitsland.

PROGRAMMATIEWIJZIGING
by jigsaw circus Sunday, Feb. 20, 2005 at 12:04 AM
info@jigsawcircus.com 09/2283303

Bericht van de jigsawcircus organisatoren.

Adam Curtis' drieluik "The power of nightmares - The rise of the politics of fear" heeft tijdens het music video festival "jigsaw 2/005 : : dead circus" de volgende definitieve programmatie:

Ze wordt NIET vertoond op maandag 28 februari;

Donderdag 3 maart; 22.15 in zaal film-plateau te gent:
- Part one : : baby it's cold outside; en hieropvolgend
- Part two : : the phantom victory

Vrijdag 4 maart; 22.15 in zaal film-plateau te gent:
- Part three : : the shadows in the caves

Adan Curtis zal aanwezig zijn op de beide sessies zijn en er is tijd voorzien om hem vragen te stellen.

De toegangsprijzen zijn zeer democratisch (jigsawcircus is een non-profit org):
4 euro normaal ticket; 3 euro voor film-plateau members, studenten en +60.

We willen er tevens op wijzen dat veel videoclips vertoond doorheen het hele jigsaw festival (25/02 - 05/03) naast hun visuele sterkte tevens scherpe politieke en/of sociale boodschappen dragen. De definitieve programmatie is te consulteren via de website http://www.jigsawcircus.com.