arch/ive/ief (2000 - 2005)

Greenpeace vindt verdachte chemische stoffen in parfums
by Greenpeace Thursday, Feb. 10, 2005 at 2:15 PM

Brussel, 10 februari 2005 - Bij het gebruik van parfum en eau de toilette stellen we ons bloot aan verdachte chemische stoffen die het menselijk lichaam kunnen binnendringen. Dat is de conclusie van het parfumrapport (1) dat Greenpeace vandaag heeft gepubliceerd. Het rapport maakt de resultaten bekend van een onderzoek naar ftalaten en synthetische muskverbindingen (2) in 36 bekende parfums en eau de toilettes. Van de onderzochte stoffen is bekend dat ze moeilijk afbreekbaar zijn en dat ze mogelijk ongewenste effecten hebben op de gezondheid. Momenteel is er nog geen sluitende wetgeving die mens en milieu beschermt tegen de blootstelling aan verdachte chemische stoffen, die we terugvinden in courante consumptiegoederen zoals parfums. De Europese Unie heeft een voorstel voor nieuwe chemicaliënwetgeving, REACH (3) genaamd. Greenpeace wil dat in deze wetgeving de verplichte vervanging van schadelijke stoffen door veiligere alternatieven wordt opgenomen. Alleen zo is een oplossing voor dit probleem mogelijk.

"Parfum geven en dragen, het is een mooie traditie. Zeker met het oog op de nakende Valentijdsdag", aldus Wendel Trio, campagnedirecteur van Greenpeace België. "Maar het is toch al te gek dat een dergelijk mooi gebaar uitmondt in de blootstelling van onze partner aan verdachte chemische stoffen."

Bijna alle geteste parfums bevatten ftalaten en synthetische muskverbindingen. Hoge concentraties van het ftalaat DEP zijn teruggevonden in Calvin Klein's Eternity for Women (22.299 mg/kg of 2,2% van het totale gewicht) en Jean Paul Gaultier's Le Mâle (9.884 mg/kg, of net onder de 1% van het totale gewicht). In contrast daarmee zijn er ook parfums die geen detecteerbaar niveau aan ftalaten bevatten, zoals Vanderbilt van Gloria Vanderbilt.

Voor de synthetische muskverbindingen waren de concentraties vooral hoog bij Cartier's Le Baiser Du Dragon (45.048 mg/kg, of 4,5% van het gewicht) en de Body Shop's White Musk (94.069 mg/kg, of 9,4% van het totale gewicht), in tegenstelling tot Puma's Jamaica Man (0,1 mg/kg). Deze eau de toilette bevat bijna geen synthetische muskverbindingen.

Uit studies blijkt dat het ftalaat DEP snel door de huid heendringt en in het lichaam verspreid geraakt. Het wordt omgezet in monoethyl phtalate (MEP), dat ervan verdacht wordt het DNA van sperma aan te tasten, net als de longfunctie bij mannen. Synthetische muskverbindingen hopen zich op in vetweefsel en verstoren de communicatie tussen hormonen in vissen, amfibieën en zoogdieren. Ze verergeren ook de blootstelling aan andere schadelijke stoffen.

De resultaten zijn voor Greenpeace de aanleiding om met de producenten van deze parfums en eau de toilettes te gaan praten over het uitfaseren van deze verdachte chemicaliën. Want aangezien op de verpakking de aanwezigheid van deze chemicaliën meestal niet vermeldt staat, kunnen de consumenten ze ook niet vermijden.

Maar er is hoop. De EU heeft een voorstel voor nieuwe chemicaliënwetgeving, REACH genaamd.  De verplichte vervanging van schadelijke stoffen door veiligere alternatieven zou de oplossing voor het probleem kunnen zijn. Helaas is door het zware lobbywerk van de chemische industrie én de Amerikaanse overheid het Reach-voorstel fel afgezwakt. Greenpeace meent dat de daadwerkelijke bescherming van mens en milieu tegen verdachte chemicaliën alleen efficiënt kan zijn, als het vervangingsprincipe werkelijkheid wordt. Dit betekent de verplichte vervanging van de verdachte chemicaliën, wanneer er een veiliger alternatief voorhanden is.

Noten:
(1) Het rapport 'Perfume: An investigation of chemicals perfumes' is beschikbaar via http://www.greenpeace.org/belgium_nl/multimedia/download/1/739883/0/GPperfumereport.pdf. Het rapport is gebaseerd op een studie van het onafhankelijke laboratorium TNO in Nederland, in opdracht van Greenpeace.  Zie Http://www.greenpeace.org/multimedia/download/1/739873/0/tnoreport.pdf en http://www2.tno.nl/tno/

(2) Ftalaten worden in parfum gebruikt als oplosmiddel en drager van de geurstoffen, en tevens om de alcohol ondrinkbaar te maken. Synthetische muskverbindingen zijn geurstoffen die gebruikt worden in plaats van de duurdere natuurlijk muskverbindingen.

(3) Wetgevend proces in de Europese Unie, REACH: "Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals". Het eerste voorstel dateert uit 2003 en wordt momenteel bediscussieerd in de EU-lidstaten en in het Europees Parlement.